Suomeen toinen jääpallohalli?

Jääpallohalli toteutumassa Lappeenrantaan

Perjantai 28.5.2021 jää historiankirjoihin suomalaisen jääpalloilun suurena merkkipäivänä. kyseisenä päivänä nimittäin varmistui että Suomeen ja Lappeenrantaan on mahdollisesti nousemassa jääpallohalli.

Ensimmäisenä uutisesta raportoinut Etelä-Saimaa kirjoittaa että Lappeenrannan kaupunki on antanut rakennussuunnitelmille siunauksensa edellyttäen, että areenayhtiöksi lähtevän Aviasport Areenan ehdottama rahoitusmalli toteutuu. Avainasemassa on valtionavun saaminen.

Hallin rakentamiskustannukset ovat areenayhtiön edustajien mukaan 3–3,2 miljoonaa euroa. Hanke toteutettaisiin täysin yksityisrahoitteisesti, mutta kaupunki sitoutuisi ostamaan Aviasport Areenalta sopimukseen kirjatun määrän harjoitusvuoroja hallista.


BandyliigaToimitus on iloinen kuullessaan tämän uutisen Jääpalloliiton kotisivujen kautta. uutiseen voimme tietojemme mukaan lisätä vielä seuraavaa:

Helsingin hanke, jonka LuisteluAreena Oy on toteuttamassa, on ollut myös vahvasti edesauttamassa kyseistä hanketta Lappeenrantaan. LuisteluAreena Oy on käynyt useita keskusteluja Lappeenrannan kaupungin edustajan kanssa, ja toimittanut tarkkoja laskelmia siitä miten Helsingissä ollaan hanketta viety eteenpäin.

Helsingissä toivotaan, että Lappeenrannassa hanke etenisi rakentajan, omistajien, Veiterän ja Lappeenrannan kaupungin kanssa suotuisasti maaliin asti. Unohtaa ei voi, että tietojemme mukaan Valtio on isossa roolissa hankkeen aloittamiselle. Rakennus hinnaksi on kaavailtu tuo reilu 3 miljoonaa, johon Lappeenrannan kaupunki ei sitoudu. Rahoitus on siis omistajan ja valtion tuen varassa. Arvioimme, että hanke tarvitsee valtion tukea n. 1-1,5 miljoonaa euroa, ja loput sitten rahoitetaan omistajien omalla, tai lainarahalla.

Rakentamisen ajankohta riippuu täysin siitä miten Valtionavustuksen kanssa käy, ja koska siitä mahdollisesti tulee positiivinen päätös. Valitettavasti aikaisintaan rakentamaan päästään 2022, eikä ole poissuljettu, että tuo vielä siirtyy..

BandyliigaToimituksessa toivotaan, että Valtio katsoo hankkeen tarpeelliseksi, ja samalla myös Helsingin kaupunki nopeuttaisi omia ratkaisujaan – voisimme todella kehittää jääpalloa jo kahden toteutuvan hallin antamien mahdollisuuksien mukaan. Uskomme myös siihen. että nämä kaksi hallia eivät jää Suomessa ainoiksi – ainakin Porvoossa, ja Porissa on pitkälle vietyjä suunnitelmia paikallisten hankkeiden toteuttamisille..

Yksi suuri ero Lappeenrannan ja Helsingin hankkeilla on seuraava: – Lappeenrannassa Kaupunki sitoutuu ostamaan vuoroja hallista vuositasolla määrätyllä summalla (uskomme tuon olevan yli 300.000e vuodessa). Helsingissä ei kaupunki toimi näin – Helsingissä Kaupunki tukee seuroja jäänkustannuksissa, eli itse halli ei suoraan saa tukea – raha tulee seurojen maksamista vuoromaksuista – joihin siis seura saa tukea.

Etelä-Saimaassa oli seuraava teksti: Helsingissä on oma, paljon suureellisempi suunnitelmansa, jonka hintalappukin olisi kymmenkertainen.

BandyliigaToimituksen tietojen mukaan asian voi toki muotoilla kuten Etelä-Saimaa on tuon kirjoittanut, mutta muistaa täytyy että Lappeenrannassa olemassa olevan tekojään katetaan. Tämä siis tarkoittaa sitä, että rakennetaan seinät ja katto nykyisen tekojään päälle. Helsingissä rakennetaan kokonaan uusi halli, jossa lähdetään maatöistä alkaen rakentamaan uutta. Lisäksi Helsingissä halliin tulee tuhansia neliöitä oheisharjoittelu- ja muuta liikuntatilaa. Lisäksi toimisto- ja kaupalliset tilat ovat mukana hankkeen neliöissä. Eli hankkeet ovat sekä rahoitusmalliltaan, että rakentamiseltaan täysin erilaiset lähtökohtaisesti! Tosin lopputulos luistelun toteuttaminen sisällä on sama, kuitenkin erilaisen ympäristön toteuttamana.

Hienoa että hankkeita viedään eteenpäin! Toivottavasti yhteistyötä eri paikkakuntien kanssa jatketaan, ja saadaan kaupunkien päättäjät ajattelemaan samaan suuntaan kaupungista riippumatta, jotta suomalaiselle jääpallolle saadaan sellaiset olosuhteet joilla lajia voidaan kehittää seurojen, ja liiton kanssa kohti tulevaisuutta…

BandyliigaToimitus / Pasi Virtanen

Leave a Reply