Pelaajat loppuvat?

BandyliigaToimitus on huolestunut tilanteesta

Bandyliigapelaajia on todella vaikea löytää! Tämän kuulee ympäri Suomea, valmentajien suusta. Mistä tämä johtuu? Ilkeät ovat jo 50 vuotta haudanneet lajiamme, ja ilkkuvat sen olen “fossiili” jota ei nykyaika enää kanna.

Kuitenkin lajin parissa toimii useita satoja innokkaita ihmisiä, jotka edelleen uskovat jääpalloon lajina.

Me BandyliigaToimituksessa uskomme sen suurimman syyn olevan kuitenkin olosuhteet, joka rajaa toimintaympäristön vahvasti koko Suomessa Loka-Maaliskuun väliseen aikaan, mikä ei enää nykyään riitä lapsille, eikä heidän vanhemmilleen kun tarjolla on kymmeniä muita lajeja joissa on mahdollista toimia esim. kuten koulun lukujärjestys Elokuu-Joulukuu & Tammi-toukokuu.


Ruotsi?, Norja?, Hallit?, Juniorityö?, yms?

Tänä kesänä Ruotsiin on siirtynyt enemmän pelaajia, kuin koskaan aikaisemmin, mistä tämä kertoo? Onko suomalaiset Bandyliigapelaajat parempia kuin ennen? Emme vertaa pelaajia, toteamme että nyt on helpompi siirtyä jo juniori-ikäisenä jopa ilman Bandyliiga kokemusta pelaamaan, ja opiskelemaan Ruotsiin. Tämän lisäksi vielä Norja ottaa mielellään suomalaisia pelaajia riveihinsä. Lisäksi näissä maissa on mahdollista tienata pelaamisella. Suomessa ei montaa “palkkiota” saavaa pelaajaa ole! Täyttä palkkaa ei saa kukaan!

Junioripuolella olemme seuranneet viimeiset 15 vuotta pelaajien lopettavan, tai siirtyvän lajeihin joita pelataan talvella sisällä (Salibandy, Jääkiekko, Kaukalopallo yms) kun ikää tulee 12-15v mittariin.

Olosuhteet on saatava kuntoon, ja 2-4 hallia on saatava seuraavien 5-10 vuoden aikana rakennettua, jos haluamme lajimme säilyttää siinä muodossa, miten sitä on jo reilut 115 vuotta pelattu!

Jääpallohalli?

Odotamme innolla uutisia Halliprojektien vetäjiltä! Toivottavasti uutisia ja tietysti hyviä sellaisia kuulisimme jo ennen Suomen Cup otteluita lokakuun lopussa!


Juniorityö

Edelleen myös juniorityön taso, ja sen pitkäjänteisyys on isossa kuvassa todella tärkeää. Pelkillä jääkiekkojoukkuilla ei seuraa pystytä ylläpitämään. Valitettavasti myös tästä on meillä monella seuralla kokemusta. Kiekkoilijat ovat innoissaan lisä jäästä aina 7-12 vuotiaisiin asti, mutta sen jälkeen kiinnostus loppuu ja joukkueellisesta jää jäljelle 1-2 pelaajaa joilla joukkuetta ei saada kasaan.

Onneksi lähes kaikki Bandyliigaseurat ovat tämän tajunneet, ja kuten HIFK:n kotisivuilla kerrottiin 6 juniori-ikäisen lupauksen jo harjoittelevan edustusjoukkueen kanssa.


Timo Pasanen / Uusimaa kirjoitti asiasta eilen Uusimaan sivuilla

Pasasen tekstissä tuli selkeäsi Akilleksen valmentaja Juha Laitisen huoli asiasta.

  • Vähän se yllätti, että pelaajia Akilleksessa on lopulta näin vähän. Verkot ovat kyllä vesillä, sillä tarvitsemme kyllä muutaman pelaaja lisää, Laitinen sanoo.
  • Monen liigajoukkueen pelaajaryhmässä on tällä hetkellä aika vähän pelaajia. Ruotsin monelle sarjatasolle on siirtynyt viime vuosina todella monta suomalaista pelaajaa.
  • On ilo kuitenkin nostaa Akilleen omia kasvatteja mukaan miesten edustusjoukkueen harjoituksiin. Nyt nuorilla on mahdollisuus läpimurtoon, eli ottaa pelipaikka liigaryhmästä oman työn kautta. Se on pelaajasta itsestä kiinni kasvaako hän mukana niin, että tarraa kiinni pelipaikasta- ja ajasta, Laitinen sanoo.

BandyliigaToimitus keskusteli myös Botnian ja OLS:n seurajohdon kanssa. Samat asiat nousevat esille on sitten kysymys Helsingistä, Porvoosta tai Oulusta.

Tsemppiä seuroille, periksi ei anneta!

Leave a Reply