Ensimmäiset on nyt takana

Puolivälierien ensimmäiset ottelut takana, ja edun ottivat Veiterä, ja Akilles.

Alta voitte lukea seurojen mietteet ottelujen jälkeen. BandyliigaToimitus katsoi hetken työkiireiltä JPS-Akilles ottelua ja noin sivusilmällä ihmetytti kun JPS hallitsi, mutta kuitenkin maalit teki Akilles. No sellaista jääpallo on, ja katsotaan miten perjantain peleissä käy? Jatkuuko sunnuntaina sarjat, vai siirtyykö joku HIFK:n, Botnian, ja OLS:n seuraksi ruutujen äärille?

Veiterä – WP 35 5-1 (otteluvoitot 1-0)

Veiterä kommentoi voittoa seuraavasti:

Ennen peliä Veiterä antoi pienen seuramuistamisen ottelun toiselle erotuomarille, huikeat 650 Bandyliigaottelua tuominneelle Taavi Sulanderille. Hän tuomariuransa jääpallon parissa on vertaansa vailla. Veiteräväki kuten koko kansallinen jääpalloyhteisö onnittelee Suladeria kovasta saavutuksesta.

Molemmat puolivälieräparit ovat kiinnostavia: Veiterä on viime vuosien aikana menestynyt runkosarjassa siten hyvin, että puolivälieräpelejä ei nykyisen sarjajärjestelmän vallitessa ole tarvinnut pelata juuri lainkaan. Toisaalta myös WP 35:lle ”puokkarit” ovat uusi kokemus: viime vuosina runkosarjamenestys on kiertänyt Varkauden suhteellisen kaukaa – nyt puolestaan tehtaan varjossa eletään pienimuotoista bandyhuumaa ja kriittinen ja arvonsa tunteva jääpalloyleisö on palannut Kämärin lehtereille seuraamaan kylän poikien hyvää menoa Bandyliigassa.

Toisessa parissa JPS on ns. puolivälieräjyrä. Akilleksella tilanne on pitkälti sama kuin Veiterällä, tilanne ei ole niin tuttu. Aiemmin viimeisimmän Veiterä-tappionsa yhteydessä Mikkelin Kamppareiden pääkäskyttäjä Olli Manninen sanoi, että puolivälieräpelit ”on hirveitä pelejä, kun pelataan kahdesta voitosta” (Länsi-Savo 8.2.2023). Ola on varmasti oikeassa ja Lappeenrannassakin ennen peliä tiedostettiin se, että voisiko tämä olla viimeinen kotipeli tällä kaudella…? Tuskin sentään.

Toki lappeenrantalaisnäkökulmasta ennakko on, että Veiterä lyö sarjan poikki kahdessa ottelussa ja WP 35 voi varata joukkueelle saunaillan tämän viikon perjantaille. Mitä taas tapahtuu Jyväskylän ja Porvoon välillä…? Jaa-a…?

Aivan pelin alkua kuvasti molempien joukkueiden varovaisuus ja tarkkuus: pelin alussa varotaan virheitä ja pelataan mieluummin puolustuksen kautta, varmistellen.

Wepsut pääsi kuitenkin pelin vahvasti mukaan: jo 12. minuutin kohdalla heillä oli kolme kulmalyöntiä – Veiterällä ei vielä yhtään. Kautta kansallisen jääpallohistorian WP 35 on tiedetty kovana kulmalyöntijoukkueena, mutta onneksi nyt Veiterän ryysit ja maalimuuri piti pintansa. Ehkä myös jännittävä mahdollisuus ottaa pelissä kuskin vetelöitti Wepsujen ranteet.

Kotijoukkue sai juonesta kiinni, kun peliä takana noin vartti. Kovan painostuksen jälkeen Christian Laibert löysi valtavan hyvää jääpallokevättä pelaavan Joonas Peuhkurin, joka iski Veiterän 1–0-johtoon 21. minuutin täyttyessä. Parisataapäinen kotiyleisö palkitsi Joonaksen hyvällä kannustuksella.

Veiterän johtomaalin jälkeen tilanne kenttäpelissä tasoittui – missään nimessä Veiterä ei alkanut puolustamaan yhden maalin johtoaan: se ei ole jääpallossa vielä mitään! WP 35:n osalta peli avautui ja se antoi myös Veiterälle mahdollisuuden esim. kulmureihin, mutta ne eivät pelin tässä vaiheessa tuottaneet tulosta.

Ensimmäinen puoliaika pelattiin tasaisissa merkeissä loppuun ja JPeuhkurin osuman turvin kotijoukkue lähti pukuhuoneelle niukassa 1–0-johdossa. Viitaniemen montulla ”Jipsi” ja ”Aksi” eivät saaneet toisistaan selvää: 1–1.

Nurmi ja Antikainen ratkaisivat

Toinen jakso tarjosi jännitettävää: WP 35:n pienellä painostuksella aloitettiin ja niin siinä kävi, että Wepareiden keskikentän mäntä ja kampiakseli Niko Nissinen sai tuotua vieraat 1–1-tasoihin 49. minuutilla. Syötön antoi WP 35:n Jyväskylän apu – myös hyvää erotuomarin uraa aiemmin aloitellut – Arvi ”Arvi Lind” Lindelöf.

Veiterä ei takaiskusta taipunut vaan painoi pelin välittömästi hyvillä yksilösuorituksilla varkautelaisten päätyyn. Hyvän painostuksen ja yhden kulmatilanteen jälkeen Santtu Nurmi vei isännän elkein isännät Eetu Peuhkurin esityöstä jälleen johtoon: 2-1, 53. min.

Veiterän painostus jatkui ja välillä vaikutti siltä, että WP 35 oli jo Taipaleen kanavan sillassa. Ja kovan painostuksen jälkeen Tuomas Antikainen osui EPuhkurin esityöstä ja Veiterä sai aikaan pienen eron varkautelaisiin: 3–1-osuma vapautti Veiterän peliä ja toi jälleen hyvän pelihuumorin kotijoukkueen mieliin. Tärkeä maali Tuomakselle ja osoitus hyvästä siirrosta vaikean viime kauden jälkeen Lappeenrantaan. Samaan aikaan WP-leirissä ilmeet kiristyivät: ”oliko tämä tosiaan viimeinen pelireissu tällä kaudella…?”

Reilun tunnin kohdalla Veiterän kärkipelaaja Nurmi ja Websujen Mikko Kilpeläinen saivat miltei samanaikaiset jäähyt väkivaltaisesta pelistä. Niinhän se on, että päätuomari Mats-Olof Gustafsson ei moista meininkiä salli ja jäänyt toivat jäälle tilaa…

Juuri jäähyjen päättyessä Tuomas Antikainen osoitti henkilökohtaisella tahdollaan, että Veiterä haluaa voittaa ottelun: 74. minuutin juuri alkaessa Veiterä siirtyi 4–1-johtoon Antikaisen maalilla ja joukkueen valmennusjohto otti taktisen aikalisän – nyt näyttää tulostaululla hyvältä ja oman puolustuspään peliin on syytä kiinnittää huomiota.

Viimeisen vartin aikana molemmilla joukkueilla on tilanteensa, mm. muutamasta kulmatilanteesta, tehdä lisämaaleja, mutta ihan heti lisäosumia ei nähty. Sen sijaan Tumppi Antikainen vei Veiterän lisäajalla 5–1-voittoon. Esityön Antikaisen maaliin teki toinen pelin hahmo: EPeuhkuri.

Veiterä siis voitti numeroin 5–1 ja tässä on joukkueiden tasoero: Veiterä osui tarkemmin, oli monipuolisempi pallollisessa pelissä ja hyökkäyskuvioiden osalta. Veiterällä on myös ratkaisijoita laajemmalla tasolla: pari ottelua pienen alaraajavamman takia huilannut Tuomas Antikainen osui tänään kahdesti, hyvää loppukautta pelaava JPeuhkuri jatkoi hyviä otteita ja maaliahne Sane Nurmi teki mitä piti: maalin ja karvasi WP 35:n pelintekijät irti pallosta.

Ansaitusti Veiterän parhaana Etelä-Karjalan OP:n pyttyraati Mari Ylhäisen johdolla palkitsi Veiterästä Tuomas Antikaisen ja WP 35:n osalta maalivahti Ari-Pekka Ahon.

Se, nähtiinkö kauden viimeinen ottelu Jyväskylän Viitaniemessä, jää nähtäväksi. Akilles voitti (ehkä hieman yllättäen) numeroin 3–5.

Ottelupöytäkirjaote Kisapuistosta

Veiterän valmennusjohto: nyt vielä malttia lisää

Pelin jälkeen Veiterän päävalmentaja Tero Nieminen purki illan pelin nopeasti:
– Puolustaminen oli tänään hyvää. Se antaa mahdollisuuden voittaa, kun vain yksi menee omiin.
– Meidän koko kentän puolustusasenne osoitti, että WP:llä oli mahdollisuus vain nopeisiin vastahyökkäyksiin. Ja siitä se heidänkin maalinsakin syntyi.
– Se täytyy sanoa, että tänään maalivahtipelimme toimi hyvin, Kankkusen Joonakselle plussat. Myös Antikaisen Tuomas iski tänään hyvin. Häneltä nähdään hyvää liikettä ja hyviä ratkaisuja kaaren päällä, se antoi tänään hyvän tuloksen, päävalkka kiitteli.

Hyökkäyspään pelissä Nieminen näki hyviä puolia, mutta myös pohdittavaa:
– Hyökkäyksessä voitaisiin olla vielä vähän nöyrempiä. Tiedetään, että meitä vastaan tullaan vahvalla oman kaaren puolustamisella.
– Ehkä meidän pitäisi vaan kiertää enemmän päätyyn ja siellä vielä malttia peliin. Toki kulmatilanteet tuovat aina mahdollisuuden maalintekoon, Nieminen pohti.

Kämärin kenttä on tänä vuonna maalattu hieman normaalia kapeammaksi. Tero Nieminen pohti tämän vaikutusta Veiterän peliin:
– Kapeampi kenttä tarkoittaa, että hyökkäyspäässä on vähemmän tilaa. Sen takia vielä pitää miettiä niitä päätypelejä.
– Samalla on varmistettava, että WP ei pääse vastahyökkäyksiin kun me olemme syvällä heidän päädyssä. Ei saa siis hyökätä ”yli”.
– Paikkoja tulee kyllä ja niistä isketään tarvittavat maalit. Ei hätäillä kenttäpelissä ja erikoistilanteet nousevat tärkeään rooliin perjantaina, Nieminen sanoi.

WP 35 hiukan pettyneenä, mutta ei mitenkään vielä periksi antaneena:

WP 35 aloitti kiihkeän puolivälieräsarjan 5-1 (1-0) tappiolla keskiviikkona Lappeenrannassa. WP 35 tuli toisella jaksolla 1-1 tasoihin, mutta kaksi pahaa virhettä maksoi voiton. Kenttätapahtumiin nähden liian isot lukemat, mutta Veiterä kuitenkin ansaitsi voittonsa.

– Nyt on avaus taputeltu, pieniä huolimattomuusvirheitä tänään, mutta pystyttiin kuitenkin riittävästi luomaan paikkoja. Hyvin samankaltainen peli kuin kuukausi sitten täällä, tällä kertaa kuitenkin Veiterä oli tehokkaampi kuin viimeksi, summaili päävalmentaja Juha Järveläinen.

Perjantaina on varkautelaisten kausi katkolla, mutta joukkue laittaa luonnollisesti kaikki peliin, että kausi jatkuu sunnuntaina Lappeenrannassa.

– Tänään parasta antia oli hyvä blokkipeli ja puolustusmoodi oli hyvää. AP pelasi huikean pelin maalilla ja tarjosi joukkueelle mahdollisuuden, kehuu Järveläinen.

WP 35:n maalista vastasi Niko Nissinen Arvi Lindlöfin syötöstä.

– Perjantaina parannetaan ja se kyllä riittää, saadaan varmasti hieno kotiyleisö taakse ja laitetaan show käyntiin, päättää Järveläinen.

JPS – Akilles 3-5 (otteluvoitot 0-1)

JPS tuhlasi paikkoja, ja he kommentoivat ottelua näin:

Ottelum ensimmäinen puoliaika oli tasainen, molempien joukkueiden pelatessa tunnústelevasti ja hieman varovaisesti.

Maalinteon aloitti Akilles, kun Akserli Laakkonen pääsi laittamaan pallon maaliin aivan Samuel Gerovoin vartioiman maalin edestä. Tämän jälkeen maaleja tehtiin tasatahtahtiin aina toiselle puoliajalle tilanteeseen 2-2 saakka, joka oli tilanne 50 peliminuutin jälkeen. JPS:llä oli useita erittäin hyviä maalipaikkoja, mutta palloa ei maaliin asti saatu. Akilles oli tehnyt kotiläksynsä hyvin ja pystyi varsinkin toisella puoliajalla hallitsemaan pelin rytmiä ja jäädytti peliä aina sopivalla hetkellä.

JPS siirtyi ensimmäisen kerran johtoon 73 peliminuutin kohdalla, kun Joonas Hiltunen löi kulmalyönnin sisään. Tilanne 3-2. Tämän jälkeen tapahtui harmittava oman pään virhe, jonka seurauksena pallo liukui omasta päätyrajasta yli ja Akilles sai kulmalyönnin. Akilleksen Andreas Flinck löi kulman sisään. Kun muutaman minuutin kuluttua Rudolf Sadakov pääsi kaksin maalivahti Samuel Gerovoin kanssa ja siirsi vieraat 3-4 johtoon, alkoi JPS:n selkäranka taittua. Akilles pelasi tämän jälkeen järkevästi. JPS piti kyllä palloa, mutta kunnon maalipaikoille ei enää päästy. JPS:n oli pakko nostaa pelaajia ylemmäs, joka tarjosi Akillekselle mahdollisuuden vastaiskuihin, jollaisesta Andreas Flinck viimeisteli pelin loppulukemiksi 3-5.

Ottelun kaikki tilastot: JPS – Akilles 3-5 (torneopal.fi)

JPS:n seuraava ottelu on Porvoon pallokentällä perjantaina 17.2. Voitolla pelataan ottelusarjan kolmas peli sunnuntaina Viitaniemessä ja häviöllä JPS:n kausi päättyy.

Akilles jatkaa niukkaa tiedotuslinjaa edelleen, keskiviikon ottelusta ei ole sivustoilla riviäkään:

Akilles jatkaa taistelua jatkopaikasta perjantaina Gorky Parkissa. Ottelusarja on katkolla Akillekselle keskiviikon voiton jälkeen. Nyt kaikki kentän laidalle kannustamaan Akilles voittoon ja pöhinää pönttöön