Jääpalloa jatkossa myös kesäisin?

BandyliigaToimitus pohtii tulevaisuutta…

Jotta jääpallomaita saadaan lisää kansainväliseen toimintaan on isojen hallien puute iso este lajin kehittymiselle. Suomessakin on Helsingissä hanketta hallin rakentamiselle käyty jo 8 vuotta, ja Lappeenrannassa tuore hanke “vesittyi” vähintään vuodeksi, kun valtio ei lähtenyt hankkeen tukijaksi.


Kehitystyötä jääpallohallien rakentamisen kanssa muilla rinnakkaisilla rintamilla

Jäähalleista, ja kaukalovuoroista on pulaa, mutta ainakin Tsekit ovat lähteneet avoimin katsein miettimään miten he voisivat valmistautua paremmin esim. MM-kisoihin. Monien testien, säätöjen ja pelaajien ja erotuomarien kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen kaksi vuotta sitten Tsekkiläinen Bandy aloitti pelaamisen ja harjoittelun uudella tavalla jääkiekkokaukalossa. Nimeksi annettiin “Tsekin kansallinen bandy” = “SHORT BANDY”.

Lyhyt Bandy korvasi kokonaan ennen pelatun kaukalojääpallon, jota on aikoinaan myös kansainvälisellä tasolla muutaman kerran pelattu.

Tsekin tasavallan pelaajien mielestä lyhyt bandy simuloi todellisempaa bandya ja erotuomarien laadukkaalla ottelujohtamisella ja kaikkien pelaajien osallistumisella lyhyt bandy voi kehittyä houkuttelevaksi peliksi, jota pelataan enemmän kuin “oikeaa” jääpalloa. Suomessa ainakin BandyliigaToimituksen pohdinnassa on, kuinka lähellä ollaan kaukalopalloa, mikä valitettavasti loppujen lopuksi kuihtui Teukka Ulanderin vetämistä parhaimmista vuosista enemmän harrasteeksi. Tosin onko sillä merkitystä? Edelleen tuhannet kaukalopalloilijat käyvät mielellään harjoittelemassa, ja pelaamassa sarjojaan – lajilla on oma vahva kannattajakunta – Hienoa!


SHORT BANDY – Kansainväliset säännöt laadinnassa

Tsekin jääpalloliitto on lähettanyt FIB:n (Kansainvälinen jääpalloliitto) tuomarin Radek Kopalin laatimat kattavat ja käännetyt säännöt FIB: lle, jotta lajille saataisiin päätettyä kansainväliset säännöt. 

Tsekkiläiset pelaajat uskovat, että nykypäivän epävarmoina aikoina tämä voisi olla tapa kehittää jääpalloa ympäri maailmaa, koska pelaamiseen tarvitset “vain” jääkiekkokaukalon.

Yhdenmukaiset säännöt ovat jokaisen urheilun perusta

Otsikon pohjalta Tsekin jääpalloliitto haluaa nyt palautetta ja kommentteja muulta kansainväliseltä jääpalloperheeltä.


FIB:n pääsihteeri Bo Nyman on innostunut hankkeesta

FIB aloittaa nyt prosessin nähdäkseen, voidaanko tämä bandyn variantti, Short Bandy, toteuttaa laajemmassa mittakaavassa jääpallomaailmassa. Ensinnäkin ehdotuksen muodoista ja säännöistä keskustellaan FIB:n teknisessä komiteassa ja FIB:n sääntöjen ja tuomarien komiteassa myöhempiä päätöksiä varten FIB:n toimeen panevassa komiteassa.

Samaan aikaan Bo Nyman kiittää Tšekin tasavallan jääpalloystäviä :
– He ovat tehneet jännittävää ja hyvää työtä uudelle jääpallon muodolle, joka voi ensisijaisesti kehittää kaukalossa pelattua jääpalloa, mutta pitkällä tähtäimellä myös kehittää joukkueita vahvistumaan jopa jääpallossa isolla jäällä.

BandyliigaToimitus innostui tästä Tsekkien aloitteesta

Päätoimittajamme Pasi Virtanen on lähtenyt viemään eteenpäin ensimmäisen “Short Bandyn” SM-turnauksen järjestämistä syksylle 2023. Keskusteluja on käyty jo turnauksen järjestämispaikasta, ja TV-lähetyksistä kaikkien katsottavaksi TV:n välityksellä.

– Uskon seurojen ja jääpalloliiton lähtevän mukaan hankkeeseen innolla, jatketaan keskusteluja kunhan kesälomat tässä on ohitse. Tulemme seuraavaksi olemaan yhteydessä jääpalloliittoon, ja seuroihin heti elokuussa.

– Katsotaan miten meillä Suomessa tähän “Kesä jääpalloon” ollaan innostuneita miettii Virtanen, itse olen ainakin avoimen innostunut (kun meillä ei vielä jääpallohalleja ole, joissa oikeaa lajiamme voisi harrastaa) tähän mahdollisuuteen kehittää jääpalloa kansainvälisesti.

– Ainakin lajimme “ulkopuolella” asia on herättänyt heti suurta mielenkiintoa esim. “kesä Jääpallo” olisi mahdollisesti SM-Viikkojen yksi laji Lahdessa 3-6.8.2023 käytävissä SM-kilpailujen mittelyissä. Keskustelut myös turnauksen TV-kuvaamisesta on käynnistetty, ja ainakin näin aluksi asiat ovat edenneet hyvässä hengessä, joten tästä on todella hyvä jatkaa päättää Virtanen.


BandyliigaToimitus otti yhteyttä muutamaan jääpallohenkilöön, kysyäkseen miten he näkevät kyseisen asian?.

Porvoon Akilles

Akilleksen päävalmentaja Juha Laitinen saatiin kiinni mökin remonttihommista, ja vaihdoimme nopeasti muutaman sanan “Kesä Jääpallosta” ennen kuin sade lopetti puhelumme. Laitiselle tuli kiire siirtää tarvikkeita sateelta suojaan, toivottavasti puheluni ei tuhonnut näitä tarvittavia materiaaleja.

Juha, kysyn sinulta mitä mieltä olisit jatkossa jäähalleissa (kaukalossa) järjestettävistä “Kesä jääpallo” sarjoista, tai turnauksista

– Näin nopeasti idea kuulostaa erinomaiselta! Tottakai täytyy tarkemmin ensin säännöt sopia sellaisiksi että ne soveltuvat kaikille. Lisäksi esim. päätyjen pelaaminen, paitsio, ja maalien koko on harkittava tarkkaan.

Päätyjen pelaamisella tarkoitan että kaukalon päässä on oltava pehmusteet, ja kenttä päättyy maali/pääty-viivaan kuten normaalissa jääpallossa.

– Maalit eivät saa olla jääkiekkomaalit, eivätkä oikeat jääpallomaalit, vaan jotakin siitä väliltä, jotta maalivahdin luonteinen torjunta mahdollistuu myös tässä lajissa.

– Paitsiot eivät voi olla kuten jääkiekossa, koska on oltava mahdollisuus pella myös nostojääpalloa, ja pelin on oltava nopeaa.

Akilles on varmasti mukana kehityksessä

– Akilles on varmasti mukana jos asiaa syksyllä viedään eteenpäin, sanoo Juha Laitinen. Juha kertoo, että tällä uudella hankkeella on myös mielenkiintoista historiaa, sillä Juha Laitinen oli mukana pelaajana, kun Suomi voitti Maailmanmestaruuden “kaukalojääpallossa”, tämän jälkeen kansanvälinen kaukalojääpallo lopetettiin.

Pelaajia kentällä?

– Jään myös miettimään kuinka monta kenttäpelaajaa olisi oikea määrä kentällä? Nyt nopeasti olisin sillä kannalla, että maalivahdin lisäksi kentällä olisi vain 4 pelaajaa, sillä silloin pelitilanteet olisivat enemmän jääpallon omaisia. Myös taitopelaaminen korostuisi kun tilaa olisi enemmän kentällä mietti Laitinen.

Kansainvälisen- ja Suomen jääpalloliittojen mietittävä myös asiaa

Venäjän tilanteen takia koko jääpallomaailma on uuden tilanteen edessä, koska Venäjä on rahoittanut käytännössä lähes kokonaan kansainvälistä jääpalloa – varsinkin nykyisillä säännöillä

“Short Bandy” tai “Kesä Jääpallolla” on siis varmasti tilaus, ja näiden kansanvälisten turnauksien järjestäminen on huomattavasti helpompaa nykyiseen tilanteeseen verrattuna (myös taloudellisesti).


HIFK, Helsinki

HIFK:n Joukkueenjohtaja Ari Kukkonen saatiin kiinni Helsinki Cupin tiimellyksestä

– Poika tuossa kentällä juuri pelaa, joten pidetään puhelu lyhyenä naureskelee Kukkonen kun kysyn onko aikaa keskustella jääpallosta. Uskon ettei Ari olisi muuten jatkanutkaan puhelua…

Esitin kysymyksen “Kesä Jääpallosta” myös joukkueenjohtaja Kukkoselle?

– Mielestäni idea on erinomainen, HIFK on varmasti mukana selvittämässä miten asiaa voidaan edistää, ja miten saada luotua Suomeen säännöstö, yhdessä Suomen- ja kansanvälisen liiton kanssa.

– HIFK on varmasti kiinnostunut järjestämään Kansainvälisen turnauksen kunhan kaikki tarvittavat seikat saadaan valmiiksi jotta asioita voidaan viedä eteenpäin.

– HIFK kyllä varmasti osallistuu myös SM-turnaukseen, kun sellainen saadaan järjestettyä sanoo Kukkonen

Sovimme lopuksi, että olemme yhteydessä asiasta uudelleen kun olemme selvittäneen asiaa Suomen jääpalloliiton kanssa. Sovimme myös, ettei tässä saa erotuomareita unohtaa, he ovat erittäin tärkeässä roolissa kun uutta kehitetään!


Suomen Jääpalloliitto

Puheenjohtaja Antti Parviaista emme tavoittaneet

Palaamme asiaan kun lomat Jääpalloliitolla ovat ohitse…


Helsingin jääpallopiiri

Puheenjohtaja Merit Lemminki

Hei Merit, häiritsenkö?

– Et suinkaan, satuin juuri pitämään taukoa töistäni.

Kerroin “Kesä jääpallo” ajatuksen ja kysyin Meritin mielipiteet asiaan?

Ajatus asian eteenpäin viennistä on loistava, Helsingin Jääpallopiiri on mukana! Elokuussa täytyy tavata ja lähteä viemään asiaa eteenpäin, me (Helsingin Jääpallopiiri) voisimme Helsingissä järjestää junioriturnauksen ennen lokakuun puolta väliä.

– Tämä myös voisi olla harrastejoukkueita kiinnostava asia, hmmmm asiaa täytyy ehdottomasti ottaa esille Jääpalloliiton kanssa.

– Saamme paljon palautetta, että lokakuu-maaliskuu on liian lyhyt kausi pelaajille. Nyt voisimme laajentaa toimintaa aina elokuusta-kesäkuulle asti. Jääpallohallit tietysti ovat lajimme elinehto tulevaisuudessa, mutta ei kannata pois sulkea mitään lajiamme edistävää toimintaa – tämä voisi hyvinkin toimia Suomalaisen jääpallon yhtenä tukialueena.

Tulemme varmasti jatkamaan asian eteenpäin vientiä, lopettaa Lemminki


Otteita Tsekin ehdotuksesta säännöiksi

Kaukalo
Pelialuetta ympäröi reunus, jonka korkeus on vähintään 15 cm ja enintään 122 cm. Kun käytetään matalaa reunaa, käytetään pyöristettyjä osia. Takaraja on 3,5-4,5 m etäisyydellä päätyviivojen takana. Matala reuna voi olla puuta, muovia, alumiinia tai muuta hyväksyttyä materiaalia, pituus 4 m ja korkeus 15 cm ja leveys 2 – 4 cm.

Maalit
Maalikehikon on oltava seuraavien mittojen mukainen: korkeus 210 cm, leveys 250 cm, syvyys vähintään 60 cm tai enintään os 120 cm.

Pelaajat
Jokainen joukkue koostuu viidestä pelaajasta, joista yksi on maalivahti (4 + 1). Joukkueella ei ole oikeutta aloittaa vähemmän kuin 4 pelaajaa (3 + 1).
Jokaisessa joukkueessa on vähintään 4 pelaajaa ja enintään 12 pelaajaa. Luettelossa on ilmoitettava selvästi esim. Joukkueilla on 10 pelaajaa kentällä ja 2 maalivahtia

Pelaajien vaihtaminen pelin aikana
Pelaajien vaihtaminen voi tapahtua rajoittamattoman määrän kertoja ja milloin tahansa pelin aikana. Poikkeus on rangaistuslyönti, pelaajan loukkaantuminen tai maalin tekeminen.

Tavallinen peliaika
Ottelu peliaika 2 × 20 minuuttia

Kulmat
Jopa kulmat näyttävät lähes jääpallokulmilta (katso video uutisen alla)

Rangaistukset
Pelaaja voi saada varoituksen ja keltaisen kortin. Rangaistusajat ovat 2 tai 4 minuuttia.

HUOM! Tsekin ehdotus FIB:lle lähetetystä ”Short Bandy”-säännöstä on tietysti paljon täydellisempi kuin nämä esimerkit sääntöasiakirjasta.


Tulemme uutisoimaan aiheesta lisää, heti syksyllä!

Leave a Reply