Veiterää uhkaa sarjasta sulkeminen!

Mitä olemassa olevat ja määräävät säännöt sanovat?

BandyliigaToimitus ei ota kantaa Veiterän, Kamppareiden, tai kenenkään muun seuran näkemyksiin. Yritämme seurata Suomen Jääpalloliiton virallisia sääntöjä jotka on kaikki lajin parissa olevat tahot hyväksyneet kaudelle 2022-23 – Hyväksyntä kyseisille säännöille on ollut 8.10.2022.

Somessa käy kuuma keskustelu veiterän tai Kamppareiden puolesta. Todella paljon on virheellistä, ja väärää tietoa!

Me kaikki varmasti ymmärrämme. että esim. usean pelaajan sairastuminen on sellainen syy, millä pitäisi voida ottelua siirtää. Kuitenkin tätäkin “korttia” on aikaisemmin käytetty hyväksi “vääryydellä”, ja siksi on menty tiukempiin kriteereihin.

Esim. lääkärintodistus on helppo tapa nähdä todellinen sairaus. Tietojemme mukaan Veiterä ei ole halunut näin tehdä, joten sääntöjen puitteissa Liittohallituksen kädet on sidottu myös Veiterän hyväksymiin sääntöihin.

Me emme ole kummankaan puolella, mutta luemme tapauksen edetessä mitä säännöt asiasta sanovat.

Mitä tapahtui? Taustaa tälle tavallaan turhalle myrskylle!

Veiterä ilmoitti Kamppareille torstaina 29.12.2022 ettei kotijoukkue Veiterä voi pelata 30.12.2022 klo: 19.00 pelattavaksi tarkoitettua Veiterä – Kampparit Bandyliigaottelua, koska heiltä on kymmenkunta pelaajaa sairaana. Tietojemme mukaan seurat yrittivät ensin yhdessä löytää uutta pelipäivää, mutta eivät siinä onnistuneet – Koska esim. Kampparit pelaavat myös Nuorten Bandyliigaa, jossa pelaa kymmenkunta heidän edustusjoukkueen peluria.

BandyliigaToimitus ei lähde tässä kohtaa eipäs juupas väittelyyn, vaan toteamme etteivät seurat päässeet asiasta yhteisymmärrykseen.

Sääntöjen mukaan seuraava vaihe on pyytää apua Suomen Jääpalloliitolta, että asia saadaan ratkaistua. Tämä on normaali toimintatapa, joten asiassa ei ole mitään epäselvää.

Kilpailuvaliokunta

Tähän valiokuntaan kuuluu Markus Saukkonen pj, Mika Mutikainen, Andreas Sjöblom, Kristiina Koskela, Anna Tiippana, ja Ann-Marie Hänninen.

Kilpailuvaliokunta sai Veiterältä käsittelypyynnön torstaina 29.12.2022, jossa Veiterä kertoi ettei seurat pääse yhteisymmärrykseen ottelun siirtämisestä, ja pyytävät asiaan Kilpailuvaliokunnan päätöstä.

Kilpailuvaliokunnasta tuli päätös 29.12.2022, ja se annettiin heti seuroille – Päätös oli ottelun siirto!.

Kampparit pyytävät Liittohallitusta käsittelemään asian

Kampparit eivät tyytyneet Kilpailuvalikunnan päätökseen, vaan tekivät kuten Suomen Jääpalloliiton säännöt toimivat – käsittelypyynnön Suomen Jääpalloliiton Liittohallitukselle.

Suomen Jääpalloliiton sääntöjen mukaan, liittohallituksen on käsiteltävä asia, kun se on sen käsittelyyn tuotu. Tämä kaikki edelleen nykyisten sääntöjen mukaan.

Liittohallitus

Liittohallitukseen kuuluu Suomen Jääpalloliiton puheenjohtaja Antti Parviainen pj, Ida Buure, Mika Mutikainen, Martti Lousti, Timo Helavuori, Markus Saukkonen, Petri Siivo, ja Joni Hilden

Liittohallitus kokoontui kokoukseen jossa äänestettiin asiasta, Peuhkurin sanojen mukaan äänestyksessä tulos olisi ollut 5-3 pelaamisen puolesta. Edelleen hän mainitsee nuo 3 siirron kannalla ollutta, he ovat Valiokunnan puheenjohtaja Markus Saukkonen, Jääpalloliiton Hallituksen puheenjohtaja Antti Parviainen, ja yksi liittohallituksen jäsen (ei ole tietoa kuka oli tämä jäsen, joten ei myöskään Kamppareiden esityksen puolella olleet 5 jäsentä).

Liittohallitus antaa päätöksen seuroille 14:30 jälkeen, päätös on sääntöjen mukainen – ottelu tulee pelata sovittuna aikana 30.12.2022 klo. 19.00.

Veiterän Joukkueenjohtaja Anssi Peuhkuri tuo asian eri medioihin

Veiterän Joukkueenjohtaja Anssi Peuhkurin kommentteja on julkaistu Iltasanomissa 30.12.2022 klo: 22.32. Näissä kommenteissa Peuhkuri kertoo esim. seuraavaa: Suomen Jääpalloliiton sivuilla oli perjantaina 30.12.2022 klo 16:30 tieto, että ottelu siirtyy. Tässä vaiheessa Peuhkurin sanoman mukaan Lappeenrannan kaupungin kenttähenkilökunta, toimitsijat, ja Veiterän kenttäjaosto on ollut siinä ymmärryksessä, ettei paikalle kannata tulla.

Lisäksi Peuhkuri sanoo Liittohallituksen päätöksen olevan typerä, ja hän haluaisi tietää kuka on masinoinut Liittohallituksen koolle, ja kuka on vaatinut Kilpailuvaliokunnan päätöksen kumoamista.

Kuten jo kirjoitimme tuossa aikaisemmin Kampparit on sääntöjen mukaan pyytänyt Liittohallitusta käsittelemään asian, silloin sääntöjen mukaan asia on käsiteltävä! Tämä on hänenkin seuran hyväksymää normaalia toimintatapaa.

Peuhkurin lausunnot tekee mielenkiintoiseksi myös se seikka, että ainakin BandyliigaToimitus on saanut tiedon, että seuroja on informoitu Liittohallituksen päätöksestä jo heti 30.12.2022 Klo: 14:30 tapahtuneen äänestyksen jälkeen.

BandyliigaToimituksen henkilöt itse näkivät kyllä ettei Suomen Jääpalloliiton tulospalveluun, (jota ylläpitää yritys nimeltään Torniopal) oltu Miesten Bandyliigan ottelulistaukseen korjattu ottelun siirtoa – Tämä on varmasti vastuuhenkilön virhe, ettei tieto muuttunut heti?. Tosin samassa järjestelmässä on niin kutsuttu LIVE-seuranta, siellä ottelu oli vielä 30.12.2022 19.00 jälkeenkin alkamassa klo:19.00 eli sieltä kyllä ottelu löytyi! Me emme ota kantaa tulospalvelun virheeseen, mutta me kyllä painotamme sitä, että meidän tietojemme mukaan Veiterällä oli oikeasti tieto jo 4 tuntia ennen ottelun alkamista, ei paria tuntia aikaisemmin, kuten Peuhkuri esittää.

Mikä on oikein & mikä on väärin?

Me kaikki tiedämme että olisi hienoa, että täydellisessä maailmassa pystyisimme kaikki yhdessä sopimaan. Kaikki olisi helpompaa. Kuitenkin joskus, ja tuntuu että Suomessa liian usein päädytään pattitilanteeseen ja tarvitaan Tuomaria ratkaisemaan asia. Valitettavasti usein tässä kohtaa ei löydy 50/50 ratkaisua, vaan tuomari päättää asian toisen eduksi, ja toisen tappioksi.

Me emme valitettavasti voi suoraan ottaa kantaa oikeaan ja väärään, meidän on noudatettava sääntöjä! Onko säännöt huonot, ja ajantasalla on sitten toinen asia! Ne pitää muuttaa, jos ne koetaan vääriksi!

Asiasta kirjoittaa somessa todella hyvin Narukerän Valmentaja Tuomas Erkkilä seuraavasti: Asiat pitäisi aina ratkaista kentällä. Koronan jälkeisen ajan jääpallossa on tullut valtaan otteluiden siirtojen helppous. Tästä itse kirjoitin noin vuosi sitten palautteen. Valitettavasti palaute takaisin ei ollut pelkästään positiivista!

Tarkoitukseni oli herättää silloin keskustelu tämän asian korjaamiseksi. Tähän ei kukaan silloin puuttunut! Toivon hartaasti, että tämä nyt nousee tapetille. Nyt lukemani ulostulot asiasta unohtavat sen FAKTAN, että liittohallitus toimii nykyisten sääntöjen valossa. Kilpailuvaliokunta taas toimi, ei niin aukottomasti. Joten aiemmin nostamastani ongelmasta oltaisiin vältytty, jos asioihin olisi puututtu jo vuosi sitten.

Tämä ongelma ei ole nyt pelkästään Kamppareiden tai Veiterän, vaan MEIDÄN kaikkien! Nyt tullut luovutusvoitto voi olla periaatteessa väärin, tai jos noudatetaan sääntöjä, täysin oikea päätös.

Kenenkään ei pidä uhrautua tai syytellä, ei kenenkään puolustella, on aika ryhtyä korjaamaan!

Kukaan meistä tuskin pystyy sanomaan, että toimii vain ja ainoastaan yleisen edun nimissä – kaikilla on oma taka-ajatuksensa 🙂 Toivonkin että lopetetaan jeesustelu, ja koetetaan parantaa kaikki?

Yllä mielestämme on hyvä kirjoitus Tuomas Erkkilältä

Olemme täysin samoilla linjoilla BandyliigaToimituksessa!


Jos Kilpailusääntöä (Luku 3 KILPAILUTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN §17) noudatetaan – Veiterä suljetaan sarjasta

Veiterä on valitettavasti nyt itse tehnyt asemansa todella tukalaksi. Kun he kieltäytyivät pelaamasta, ja ottelu tuomittiin luovutusvoitoksi – ei sääntöjen mukaan Bandyliigassa, Naisten Bandyliigassa, Nuorten Bandyliigassa ja U18- nuorissa luovutuksia ei sallita!.

Jos Suomen Jääpalloliitto noudattaa sääntöjä (kilpailu-ja rangaistussäännön luku 3 kilpailutoiminnan järjestäminen §17) – ainoa vaihtoehto on sulkea Veiterä Bandyliigasta.

Onko tämä oikein tai väärin – on jälleen toinen juttu – sääntöjä pitää vaihtaa, jos ne ovat hölmöt. Nykyisiin sääntöihin ovat kuitenkin kaikki sitoutuneet, ja niitä pitää noudattaa niin kauan kun ne on voimassa!

Eikä niitä voi muuttaa taannehtivasti, ainakaan BandyliigaToimituksen pohdinnan mukaan.

Me emme myöskään tällaista tilannetta olisi haluneet, mutta kuten Erkkilä kirjoitti, on asiasta ollut jo jääpallopiireissä puhetta aikaisemminkin – nyt tuli seinä vastaan.

Veiterää emme halu pois Bandyliigasta, mutta edelleen heidän toimensa sääntöjen noudattamiseen eivät jätä nykyiselle Liittohallitukselle muuta vaihtoehtoa kuin sääntöjen mukainen sulkeminen Bandyliigasta.


BandyliigaToimitus selvittää mitä on tapahtunut?

Juridiikamme ei riitä käsittelemään tätä kaikkea, mutta mietimme vielä seuraavia asioita.

Saamiemme tietojen mukaan otteluiden siirrosta on keskusteltu jo pari vuotta liiton, ja seurojen kanssa. Nykyisestä säännöstä joka estää tai jopa oikein tulkittuna KIELTÄÄ otteluiden siirrot on haluttu muuttaa. Sitä ei ole kuitenkaan tehty – ja nyt olemme tässä tilanteessa.

Kilpailuvaliokunta

Kilpailuvaliokunta oli antanut päätöksen ottelusiirron hyväksynnälle virheellisillä tiedoilla! Päätökseen osallistui vain 3 henkilöä kuudesta. Laillinen päätös sinällään on kun puheenjohtaja on yksi päätöksen tekijöistä, ja tässä hänen äänensä on ratkaisut.

Ihmetystä asiassa herättää se, että kaikki jäsenet eivät ole osallistuneet sähköiseen keskusteluun – edes etänä. Lisäksi ainakin yksi jäsenistä ilmoittaa aikaisemmin siirretyn Akilles ottelun siirron olleen hänen mielestään ennakko tapaus.

Kuitenkin selviää ettei Akilles ottelun siirrosta koskaan pidetty asiallista kokousta? Näin ollen Kilpailuvaliokunnan tulkinta ennakkotapauksesta on virheellinen – sellaista ei ollut – eikä ole vieläkään!

Torstain 29.12.2022 Veiterän asian käsittelyä enemmän keskusteltiin kun käytiin kokousta- ja seuraavaksi jäsenille tuli tieto, että asia on päätetty ihmettelee ainakin yksi Kilpailuvaliokunnan jäsen.

Liittohallitus

Liittohallituksen päätös on siis ollut luvuin 5-3 ottelun pelaamisen puolesta. Liittohallituksen kokouksen 8 jäsenestä 2 toimi myös Kilpailuvalokunnassa, eli oli tekemässä tuota ensimmäistä mutta väärin perustein tehtyä päätöstä.

Saamiemme tietojen mukaan kuitenkin Mika Mutikainen ei osallistunut keskusteluun eikä päätöksen tekoon Kilpailuvaliokunnassa.

Jos Peuhkurin medialle antama lausunto on totta, jäljelle jää Markus Saukkonen joka oli siis jo kertaalleen istunut päättämässä asiasta – olisiko hänen tullut jäävätä asiassa itsensä? – Bandyliigatoimitus ei tuomitse, mietimme vain asiaa.

Lisäksi Liittohallituksen päätöstä on ollut tekemässä Petri Siivo, joka toimii Veiterän hallituksessa. Olisiko hänen tullut jäävätä itsensä? – Bandyliigatoimitus ei tuomitse, mietimme vain asiaa.

Lopputulokseen asia ei käsittääksemme olisi vaikuttanut muuta kuin äänet olisivat menneet 5-1. Tai 100% varmoja emme tietenkään voi olla siitä, miten Silvo äänesti.

Vielä mielenkiitoiseksi asian tekee se, että istuva puheenjohtaja Antti Parviainen äänesti Peuhkurin tiedon mukaan omia Jääpalloliiton sääntöjä vastaan? Emme mieti onko oikein vai väärin? Parviaiselta rohkeaa seistä omia hyväksymiä sääntöjä vastaan.

Onko säännöt ajantasalla? Noudatetaanko sääntöjä? tilanne ei todellakaan ole helppo, varsinkin kun tunteet ehkä sanovat toista, ja säännöt toista! Kumpaa seuraamme? Voiko sääntöjä rikkoa? Rangaistus?

Olisiko oikein muuttaa sääntöjä, vai mitä nyt tehdään? Jäämme seuraamaamaan mitä tapahtuu?

Miten sääntöjä muutettaisiin, “turhien” ottelusiirtojen välttämiseksi?

Tämä otteluiden siirto tulee säännöissä muokata sellaiseksi että se toimii jatkossa. Tosin säännöt vahvistetaan liittokokouksessa mikä kokoontuu 2 kertaa vuodessa (Keväällä kauden jälkeen, ja syksyllä ennen uuden kauden alkua).

Viisaat , nyt kädet heilumaan ja valmistelemaan asia!

Jääpallo tarvitsee halleja!

Jääpallohalli ratkaisisi ongelmaa, kun otteluita pystyttäisiin pelaamaan lähes 12 kuukautta. Nykyinen kausi alkaa n. 15.11 ja päättyy seuraavana keväänä 12.3.

Runkosarja pelataan tammikuun loppuun mennessä.

Etelän ottelut vielä nykyään siirretään Joulukuun alkuun asti säiden takia! Eli pelipäiviä ei vaan ole siirroille, ennen kuin saamme Lappeenrantaan tai Helsinkiin sen hallin!

Toivottavasti myös muille paikkakunnille pikaisesti!


Leave a Reply