Kampparit tasoitti, Narukerä 2-0 niskan päälle

Välierät part 2

Nyt alkaa salamat sinkoilla pitkin jääpallokenttää. Valitettavasti BandyliigaToimitus työskenteli viikonlopun Muodostelmaluistelun SM-kisoissa, (jotka muuten oli hienoa näytöstä noilta taitavilta tytöiltä/Naisilta). Lähinnä tuo valittelu siis siksi, että Bandyliigan tiukat kamppailut jäi näkemättä. Ainakin Akilleksen uutisoinnin pohjalta kentällä on ollut kiivasta, vaikka tilastot eivät kumpaisellakaan ottelupaikkakunnalla ainakaan jäähyjen muodossa ei tätä vahvista.

BandyliigaToimitus ei ota kantaa Akilleksen uutiseen, kun ei tässä kohtaa ole paikalla ollut.

Otteluvoitot ovat nyt siis:

Akilles – Narukerä 0-2

Veiterä – Kampparit 1-1

Akilles – Narukerä 1-2

Voitot: 0-2

Akilles kommentoi kiivaana ottelua näin:

Lauantaina nähtiin Pallokentällä hyvän ja jännittävän ottelun yliajalla ennennäkemätön fiasko ja oikeusmurha, joka kyllä herättää  monta kysymystä Porvoonseudulla. Itse ottelu oli tasainen ja vauhdikas, Akilles hallitsi hienokseltaan peliä, mutta pallo ei oikein pomppinut kotijoukkueelle ja lisäksi Narukerä puolusti hyvin ja uhrautuvasti. Varsinaisen 90 minuutin täyttyessä tilanne oli 1-1, mutta tuomarin antamalla lisäajalla Narukerän Joona Rajalan onnistunut epäurheilijamainen rankkarin kalastaminen ratkaisi lopulta ottelun.

Akilles oli useaan otteeseen huomauttanut päätuomari Antti Malaskalle ja linjatuomareille Rajalan käytöksestä kentällä. Rajala oli toistuvasti tarttunut Akilleksen puolustuspelaajien mailaan kiinni lähitilanteissa. Rajala oli jo ensimmäisellä puoliajalla onnistunut kalastamaan jäähyn Akillekselle kaatuessaan pelitilanteen ulkopuolella, kun akillespuolustaja yritti irrottaa mailaansa hänen otteestaan. Lisäksi Rajala oli heittänyt kertaalleen puolustajan mailan kentän ulkopuolelle saatuaan sen irti akillespelaajan käsistä, linjatuomari ei puuttunut tilanteeseen.

Ottelun ratkaisu syntyi, kun tuomarin määräämää lisääaikaa oli pelaamatta puolitoista minuuttia. Narukerä löi pitkän pallon kohti Akilleksen rangaistusaluetta, jossa Raoul Karlqvist otti pallon haltuun ja käynnisti vastahyökkäyksen. Tässä tilanteessa Antti Malaskan pilli soi ja hän määräsi Narukerälle rangaistuslaukauksen. Täysin tilanteen ulkopuolella Joona Rajala oli rangaistusalueelle pyrkiessään, Niels Främlingin mailaa kiinnipitämällä ja sitä repimällä, onnistunut saamaan Främlingin mailan osumaan rintaansa tai kasvoihinsa. Heittämällä tilanteessa oman mailansa ilmaan ja näyttävästi kaatumalla kasvojaan pitäen ja jääden toviksi jäälle ”tuskissaan” makaamaan, hän onnistui huijaamaan Malaskan. Tämä koko tapahtumaketju on Streamersin kolmella kameralla tallennettu. Videotallenteet todistavat Narukerän ja Joona Rajalan erittäin epäurheilijamaisen käyttäytymisen ja taktiikan ottelun voittamiseksi hinnalla millä hyvänsä.

Viime kaudella nähtiin Porvoossa jo Narukerältä selkeää rajojen ylittämistä, kun Narukerän pelaaja luistinterällä tarkoituksella polki Akilleksen pelaaja ja vielä jälkitilanteessa ohi luistellessaan potkaisi jäässä makaavaa Denis Sadakovia. Tästä tilanteesta pelaaja jäi rankaisematta, koska Akilles ei ehtinyt määräajassa tehdä tilanteesta videotarkastusta, joka maksaa seuralle 400€. Akilles ei olisi myöskään seurana hyötynyt yksittäisen narukeräpelaajan pelikiellosta, koska voitti kyseisen ottelun ja samalla ottelusarjan. Sattumalta ottelun päätuomarina toimi Antti Malaska.

Tällaiset epäurheilijamaiset teot eivät kuulu jääpalloon eikä urheiluun yleensä. Tuomareilla ja liitoilla tulisi olla vastuu niiden poiskitkemiseksi, mutta myös valmentajilla ja pelaajilla on vastuu omasta ohjeistuksestaan ja käyttäytymisestään. Halutessaan valmentajat tai seurat voivat myös sisäisesti rankaista epäurheilijamaista pelaajaa pelikiellolla, kuten viime kauden tapauksessa. Fairplay – reilun pelin periaate on kirjattu myös jääpallon kilpailusääntöihin, siihen kuuluu esimerkiksi toisen ihmisen kunnioitus, rehellisyys, avoimuus, oikeudenmukaisuus, näitä perussääntöjä olisi varmaan Narukerän joukkueessa ja tuomarikopissa syytä kerrata vähän useammin.

Vahvasti vaikuttaa, että kun pelit kovenevat kevättä kohti, niin Narukerässä ”tarkoitus pyhittää keinot”. Taktiikka vaikuttaa onneksi muuttuneen viime kaudesta, tai ehkä kaikkea ei olla vielä nähty? Onko Narukerän valmennus tällaisen epäurheilijamaisen taktiikan keksinyt ja seisooko monivuotinen maajoukkuekapteeni ja Narukerän nykyinen kippari Ville Aaltonen ylpeänä tällaisten asioiden takana? Oli miten oli, tällä kertaa Narukerän taktiikka onnistui, kalasteleminen osui ja upposi hyvin Antti Malaskaan, voittomaalin lisäksi Akilleksen kokenut kapteeni Rolf Larsson tuohtui tilanteesta ja puhui itselleen pelikiellon ainakin seuraavaan otteluun. Kokenut päätuomari kun ei ilmeisesti osannut odottaa kirosanoja tai haistattelua ratkaisunsa jälkeen.

Tuomareiden tehtävä ei jääpallossa ole helppo, mutta päätuomari Malaskalle ja linjatuomareille oli pelin aikana Akilleksen toimesta useasti asiallisesti huomautettu Rajalan ikävästä pelityylistä. Kun pelataan kauden tärkeimpiä pelejä ja ottelu on menossa jatkoajalle, niin ei uskoisi tuomarin viheltävän rangaistuslaukausta, ellei ole täysin varma päätöksestään tai muuten pitää kyseenalaistaa tuomarin puolueettomuutta. Tuomarin ottelun aikana tehdyt päätökset ovat jääpallossa lopullisia, eikä lopputulosta muuteta videotallenteilla tai protesteilla. Ottelusarja jatkuu keskiviikkona Porissa ja silloin on sarja ensimmäistä kertaa katkolla Narukerälle. Akilles toivottavasti lähtee otteluun vastoinkäymisestä sisuuntuneena, koska tehtävä ei tule olemaan helppo, kun vastassa on täysin keinoja kaihtamatta finaaliin pyrkivä Narukerä, porilainen yleisö ja todennäköisesti myös tuomarit.

Narukerä kommentoi ottelua seuraavasti:

Toinen kiinnitys finaalipaikkaan.

Kerä vie toisen osaottelun Porvoossa lukemin 1-2 ja se tarkoittaa, että keskiviikkona finaalipaikka on katkolla Narukerälle!

Laitetaan keskiviikkona Amiko-Areena täyteen ja kannustetaan Kerä kohti kotifinaalia. 🔴🔵

Veiterä – Kampparit 2-4.

Voitot: 1-1

Veiterä kommentoi ottelua näin:

Kampparit tuli pelin alkuun latautuneena ja terävästi: korkea karvaus, tiivis keskialueen peli ja tehokkaasti hyödynnetyt maalipaikat veivät vieraat vajaan puolen tunnin kohdalla jo 0–2-johtoon. Ensin onnistui 17. minuutilla Simo Huotelin, jonka kaukolaukaus painui takaylänurkkaan ohi Joonas Kankkusen. Tilannetta edelsi sekava Veiterän pelin rakentaminen keskialueella, josta Huotelin haistoi maalipaikan.

Pelin 27. minuutilla Kamppareiden neljäs kulmatilanne tuotti tulosta: Rasmus Kettunen täräytti Aki Mannisen tarjoilusta pallon suoraan verkkoon.

Kuten todettu, niin Kamppien alkurynnistys oli kova. Teikkauksessa Kampit pääsivät valitsemaan ensi jaksolle navakan myötätuulen, Veiterä puski hyökkäyksiään vasten tiivistä 10 pelaajan nippua ja ei löytänyt niitä normaaleja, ovelia avaussyöttöjä keskialueelta omille hyökkääjille. Kampparit oli muuttanut siten omaa puolustuskuviotaan viime keskiviikon pelistä. Veiterän peli perustuu vahvasti pallon hallintaan ja hyökkäyspainopisteen nopeaan vaihtamiseen, joka avaa väylää kohti vastustan maalia. Nyt Kampparit eivät antaneet siihen mahdollisuutta ja he valuivat hyvin tiiviiksi bussiksi omalle kaarelle.

Pelin 36. minuutilla Eetu Peuhkuri osoitti kokeneen pelimiehen taitoja: Veiterälle tuomittiin vapaalyönti kaaren päältä, noin 23 metrin päästä maalia. Vielä kun Kamppi-veskari Lasse Korhonen asetteli harvahkoa muuria paikoilleen, Peuhkuri sivalsi pallon ohi hölmistyneen Korhosen. Pelimiehen maali, joka nostatti tunnelmaa Veiterä-leirissä ja kotiyleisön keskuudessa.

Kamppareiden kova karvauspeli oli tänään Veiterälle vaikea vastus. Vieraiden kolmas maali syntyi kun kokenut Kimmo Huotelin oli ajautunut syvälle Veiterän päätyyn, josta hän sai syötettyä pallon Elmeri Hämäläiselle. Hän ohjasi pallon ohi Kankkusen ja vieraat pääsivät hieman karkuun ja viettämään taukoa 3–1-johdossa. Veiterän puolustukselta pieni merkkausvirhe.

Pudotuspelitunnelma tiivistyy…

Veiterä pääsi kaahailemaan myötätuuleen toisella puoliskolla. Kun oli pelattu viitisen minuuttia, niin Peuhkuri vapautti Niklas Valtasen puolittaiseen läpiajoon ja Niklas rävisti pallon voimalla vinkkelistä kohti Kamppareiden maalia. ”Oma maali”, tiedotti päätuomari M-O. Gustafsson ottelusihteerille ja tässä vaiheessa näytti hyvältä: Veiterä luistelee väkisin Kampit nurin. Varsinkin sivutuet Matias Lehtonen ja Ere Verhelä olivat jatkuvasti vaarana vieraiden hyökkäysalueella.

Kamppien tiivis puolustus kuitenkin piti ja kun 67. minuutin kohdalla nähtiin Kisapuistossa niin tuttu kulmakuvio, jossa Tomppa Hauska syöttää ja Jane Hauska iskee pallon maalin kattoon, niin loppunumerot olivat valmiina: 2–4.

Veiterä painoi hervottomasti päälle: tilanteita pyrittiin rakentamaan päätykiertojen kautta, kaukaa nostamalla palloa taisteluvyöhykkeelle ja sieltä survomaan palloa puoliväkisin maaliin. Lumikolaa olisi tarvittu? Korhonen ja muu Kamppari-puolustus pysyi kuitenkin pystyssä ja he osuivat hyvin myös ilmapalloihin. Veiterä oli kamppailutilanteissa aseeton ja lisämaaleja ei nähty.

Vaikka aivan lopussa, pelattaessa jo Gustafssonin määräämää lisäaikaa, EPeuhkuri ja Kamppareiden Santeri Laitinen ottivat toisiaan vastaan kohdistuneet huitomisjäähyt, ottelu pysyi siistinä. Molemmat joukkueet tietävät, että pelit jatkuvat vielä – jännityksellä seurataan myös erotuomariasettelua, onko Gustafsson myös keskiviikon pelissä mukana.

Otteluisäntä Peabin palkintoraati kotijoukkueen arvokkaimpana pelaaja libero Juuso Kärmeniemen ja vierasjoukkueesta nuoren Simo Huotelinin. Hyvin oli raati ottelua seurannut!

Kampparit kommentoi ottelua vastaavasti näin:

Kampparit kuittasi Bandyliigan keskiviikkoisen avausottelun jatkoaikatappionsa voittamalla Veiterän Lappeenrannassa lauantaina.

Kisapuisto on ollut Kamppareille vaikea paikka, mutta nyt siitä ei ollut tietoakaan.  Kampparit oli todellisessa myötätuulessa ja voitti 2-4 (1-3).

Joukkueiden toisen kohtaamisen jälkeen välieräottelut ovat nyt tasan 1-1.

-Oli tärkeä saada keskiviikon jälkeen voitto. Kyse on sarjasta. Tässä tarvitaan vielä kaksi voittoa, muistuttaa päävalmentaja Olli Manninen.

Lauantaina Lappeenrannassa peli oli Kamppareilta hyvä kokonaisuus.

Manninen kiittelee joukkuettaan ennen muuta siitä, että keskiviikon ottelusta, hävitystäkin pelistä, jäi hyvä vire, joka kantoi lauantaina vierasottelussa Kamppareille aina hankalassa Kisapuistossa.

-Pienet muutokset, jotka tehtiin jo keskiviikon otteluun, toimivat myös nyt.  Tavoitteena oli suoraviivainen pallollinen pelaaminen. Kun joukkue uskoi itseensä, tuli tulosta.

Katsojalle Kamppari-ryhmän peli näyttikin totuttua aktiivisemmalta. Vahvassa asemassa olivat ensi jakson alun onnistumiset.

Kampparit aloitti ottelun myötätuulessa ja takoi kahden maalin johdon alle puolen tunnin.

Ensin nuori, vasta 15-vuotias Simo Huotelin näytti maalinteon mallia. Huotelin karvasi pallon ja laukoi yläkulmaan.

Simo Huotelin ei kokeneempia kumarra. Kampparien avausmaali oli näyttävä.

Rasmus Kettunen iski 27. minuutilla Aki Mannisen syöttämän kulmurin sisään.

Veiterä kavensi, mutta taukojohtoon 1-3 päädyttiin Elmeri Hämäläisen maalilla. Esityön teki kippari Kimmo Huotelin.

Elmeri Hämäläinen viimeisteli Kimmo Huotelinin esityön päätteeksi Kampparien kolmannen maalin

Toinenkin jakso oli Kamppareiden otetta.

-Ensi jakson myötätuuli toi meille etua. Luulimme, että Veiterä tulee toisella jaksolla kovaa, mutta niin ei käynytkään, selvittää Manninen.

Veiterä kavensi maalin päähän puhtaalla onnenkantamoisella. Veiterän huono syöttö aivan päädystä kimposi Kamppari-pelaajan varusteista maaliin. Maali merkittiin omaksi maaliksi.

Lauantaina erikoistilanteet olivat avainasemassa. Veiterä-valmentaja Tero Nieminen totesi jo keskiviikkona Mikkelissä, että Kamppareille ei saa antaa kulmureita.

Lauantaina mustat kirjasivat yli kymmenen kulmaa, joista kaksi upposi. Ratkaisevan osuman teki Janne Hauska kulmurista 67. minuutilla. Tarjoilusta vastasi Tomi Hauska.

Janne Hauskan kulmurimaalin 67. minuutilla tyhjensi pajatson. Veiterä ei päässyt enää peliin kiinni

-On tärkeä juttu, että kulmalyönnit onnistuvat, tuumii Manninen.

Janne Hauskan kulmurimaalin jälkeen Kampparit jäädytti peliä ja purki Veiterän aseettomaksi.

-Ottelu oli meiltä ehjä suoritus ja myös henkisesti tärkeä voitto, sanoo Manninen.

Kampparit pelasi tehokkaan pallollisen pelin lisäksi järkevää puolustuspeliä. Apuna oli maalilla jälleen omalla tasollaan pelannut huippuveskari Lasse Korhonen.