BandyliigaToimitus valitettavasti oli jäljillä

Lappeenrannan jääpallohalli ei saanut valtion tukea

Suunnitellun jääpallohallin matkaan tuli eilen suuria mutkia. Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi hankkeista, joille myönnettiin valtionavustusta eikä jääpallohallille riittänyt euroja valtiolta.


Aviasport ei vielä tiedä päätöksen syitä?

Sakari Myllys Aviasportilta kertoo seuraavaa: ”Hanketta on puolitoista vuotta tehty. Kun lopputuloksena jäädään kokonaan ilman avustusta, onhan se iso pettymys”, Myllys sanoo.

”Täytyy ruveta kyselemään eri tahoilta, miksi näin. Hakijoita on paljon, ja tiukka kisa näistä rajoitettu kisa. Hyvinkin toiveikkaita oltiin, että oltaisiin oltu siinä joukossa.”


Valitettava totuus

BandyliigaToimitusta lähellä olevien tahojen mukaan valitettavasti kyseinen päätös ei ollut yllätys. Helsingissä samaa hiukan isommassa mittakaavassa on työstetty viimeiset 7-8 vuotta. HAnke oli myös aikoinaan hakemassa tukea, saamatta sitä! Nyt hanke etenee ilman tätä valtion tukea, hitaasti – mutta kuitenkin vastuuhenkilöiden mukaan edelleen etenee.

Tässä kohtaa voidaan kysyä esim. Jari Hyttisen, tai Teemu Ramstedtin esille tuomaa lajien tasa-arvoa, onko sitä? Emme lähde nyt syvemmin politiikkaan ja hyväveli järjestelmiin, mutta palaamme halliasiaan vielä kesän aikana!


Ensikauden 2022-23 hallikausi Lappeenrannassa ei tule toteutumaan

Vielä viikko sitten Lappeenrannan hankkeen taustoilla oli haave, että ensi kausi aloitettaisiin (marraskuussa) hallin suojissa. Se haave voidaan nyt unohtaa sanoo Myllys.

Avustuspäätöksen venyminen kesäkuulle vaikeutti aikataulua pahasti. Kun rahaa ei tullut, aikataulu ei enää mahdollista korvaavan rahoituksen järjestymistä ja rakentamista kesän aikana.

”Rahoitukseen jää liian iso aukko. Ei ole tänä kesänä mahdollista toteuttaa”, Myllys sanoo pettyneenä.


Hankkeen tulevaisuus?

Myllys pitää todennäköisenä, että valtion tukea haetaan hankkeelle uudestaan. Hanketta aiotaan joka tapauksessa jatkaa.

”On niin selkeä paketti rakennettu ja kaikki valmiudet olisi toteuttaa. Yritetään ja selvitetään mahdollisuuksia ensi vuoteen.” Tämä tarkoittanee sitä, ettei hallissa luistella ennen marraskuuta 2023, jos vielä silloinkaan? Emme BandyliigaToimituksessa tätä toivoneet, koska lajimme, seuramme ansaitsevat ympäri Suomea kunnon olosuhteet, mutta se on tullut selväksi ettei apuja “ulkopuolelta” ole luvassa. Kaikki pitää hoitaa, laskea yms itse – Myös näin kantaa vastuu – Valitettavasti emme elä Suomessa tasapuolisessa urheilumaailmassa!


Helsingissä, ja Lappeenrannassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa hankkeisiin

Kustannuspuolella vaikeuksia hankkeelle tuo se, että materiaalien hinnat ovat nousseet 30-50% vuoden takaisesta. Kustannussuunnitelmien tekeminen on vaikeutunut todella vaikeaksi, kun hinnat vain nousevat. Myllys on harmissaan esim. materiaalien hintojen heilumisesta ja materiaalien saatavuus ongelmista, viikoittain pitää päivittää miten saa materiaalia, ja mitä se maksaisi.

Lappeenrannassa Hallin alkuperäinen kustannusarvio oli neljä miljoonaa euroa. Aviasport Areena haki rakentamisavustusta maksimäärän, 30 prosenttia arvonlisäverottomasta kustannusarviosta.

Hankkeeseen uskottiin vahvasti, sillä halli on kohtuuhintainen ja mahdollisesti ensimmäinen jääpalloon. Unohtaa ei saa Helsinkiä – Siellä ollaan kuitenkin muutama askel edellä Lappeenrannan hanketta.


Helsingin LuisteluAreena?

Hiljaista on ollut? Tulemme kyselemään hankkeen taustoilta, ja rakentajalta missä mennään, joten palaamme asiaan heti kun kirjoitettavaa saamme näiltä tahoilta!


Miksi näin kävi TAAS? Se on hyvä kysymys? ja Toteutuuko Suomessa tasa-arvo? Jokainen lukija voi jäädä miettimään tätä tahoillaan!

Leave a Reply