MUTANEN Mika

Lähemmäs kaksimetrinen, solakka mies raitapuserossaan ja mustissa housuissaan luistelee vaanien, silmät tarkkana hyökkäävän jääpallojoukkueen perässä kohti kilpailevan päädyn maalia. Kuuluu vihellys. Tuomari on tehnyt nopean päätöksen pelin kulusta ja rangaistukset ovat sen mukaiset.

Raitapaitainen, Simon Maksniemestä lähtöisin oleva, Mika Mutanen on ollut tuttu näky Pohjois-Suomen ja muun maailman jääpallokentillä viimeisten kymmenen vuoden aikana. Hänen uransa jääpallo tuomarina on ollut kokoajan nousujohteista.

Mutanen on seitsemän ja viisivuotiaiden poikien Juuson ja Roopen isä (kirjoitettu v.2008). Hän on naimisissa Vima Oy:n myymäläpäällikkö Sanna Mutasen kanssa. Hänen työpaikkansa on Oulun Stora Enson tehtaalla, jossa hän on arkittamolla konemiehenä.

Mutasen urheiluharrastus alkoi alle kouluikäisenä ja ensimmäisiä jalkapallopelejä hän pelasi seitsenvuotiaana. Iän karttuessa palloilulajirepertuaari laajeni jalkapallosta jää-, kaukalo-, ja lentopalloon. Yläasteella mukaan tuli vielä tennis. Mutanen kertoo, että tuomariuralle hän joutui lähes vahingossa. Lukioaikoina hän pelasi kaukalopalloa puulaakissa. Tuomareita oli vähän ja pelaajia houkuteltiin mukaan Kemissä järjestettyyn tuomarikoulutukseen. Koulutuksen jälkeen Mutanen vihelsi myös ensimmäiset pelinsä.

Lukion ja armeijan jälkeen Mutanen lähti Poriin kokkikouluun, jossa hän tutustui paikallisiin tuomaripiireihin. Porissa hänellä oli erinomaiset mahdollisuudet osallistua eri pallolajien tuomarikoulutukseen. Ensimmäisen kouluvuoden loppuun mennessä hän oli suorittanut kaukalopallon, jääpallon, salibandy- ja jääkiekko- erotuomarikoulutuksen. Vähältä piti, ettei hän olisi käynyt myös jalkapallotuomarin koulutusta.

Tuomarin uralla Mutanen kertoo pysyneensä aluksi lähinnä siksi, koska sitä pystyy tekemään joka kaupungissa. Etenkin nuorena vasta koulusta päässeenä, kun ei vielä ollut varma mihin suuntaan tässä maailmassa asettuisi, tuomarointi tuntui hyvältä väylältä päästä mukaan paikkakunnan urheiluelämään.

Vuonna 1996 Mutanen muutti Ouluun, jossa hän ajan puutteen vuoksi päätti keskittyä tuomaroimaan vain jääpallo-otteluita. Jo keväällä 1997 hän pääsi tuomaroimaan kaksi ottelua jääpallon pääsarjassa ja seuraavana kautena hän tuomarointi jääpallon pääsarjassa jatkui. Vuonna 2000 Suomen jääpalloliitto valitsi hänet vuoden linjatuomariksi. Mutanen arvelee, että hän on parhaimmillaan tuomaroinut noin kaksi sataa peliä vuodessa. Tähän mennessä hän on uransa aikana tuomaroinut reilusti yli kaksi sataa peliä jääpallon pääsarjassa.

Vuonna 1996 Mutanen muutti Ouluun, jossa hän ajan puutteen vuoksi päätti keskittyä tuomaroimaan vain jääpallo-otteluita. Jo keväällä 1997 hän pääsi tuomaroimaan kaksi ottelua jääpallon pääsarjassa ja seuraavana kautena hän tuomarointi jääpallon pääsarjassa jatkui. Vuonna 2000 Suomen jääpalloliitto valitsi hänet vuoden linjatuomariksi. Mutanen arvelee, että hän on parhaimmillaan tuomaroinut noin kaksi sataa peliä vuodessa. Tähän mennessä hän on uransa aikana tuomaroinut reilusti yli kaksi sataa peliä jääpallon pääsarjassa.

Myös kansainvälisistä peleistä Mutaselle on kertynyt kokemusta. Vuonna 1999 hän oli mukana ensimmäisen kerran maailman cupissa. Sen jälkeen hän on ollut mukana Maailman cupissa kaikkiaan neljä kertaa. Myös Eurooppa cupin kisoista hänelle on kertynyt kokemusta vuosina 2002 ja 2004 Arkangelista ja 2005 Moskovasta.

Vuonna 2004 Mutanen oli mukana jääpallon maailmanmestaruuskisoissa Västeråsissa. Hän on ollut viheltämässä pelejä myös nuorten PM- ja MM-kisoissa. Mutanen on myös yksi niistä ensimmäistä suomalaisista, jotka ovat päässeet viheltämään, jääpallon kuningasmaan, Ruotsin pääsarjan peleissä. Tammikuussa Mutanen oli tuomaroimassa Moskovassa miesten MM-kisoissa, jossa hän tuomaroi seitsemän peliä muun muassa Ruotsi-Kazakstan välieräottelun. Helmikuussa hän tuomaroi ensimmäistä kertaa naisten maailmanmestaruuskisoissa Ruotsin Borlengissa.

Mutanen on mukana myös Oulun erotuomarikerhossa ja vuosina 2000–2003 ollut myös johtokunnan jäsen. Lisäksi hän on viimeiset neljä vuotta ollut Oulun jääpallopiirin erotuomarikouluttaja. Mutanen kertoo, että tuomarointi vaatii jatkuvaa kouluttautumista, jos mielii kehittyä työssään. Tällä hetkellä hän on mukana SEL:n valtakunnallisessa huippuerotuomarikoulutuksessa, mikä sisältää opetusta aina esiintymisestä, ruokavalioon ja sääntötuntemukseen asti. Mutanen listaa vielä hyvän tuomarin ominaisuudet: vahva minäkuva, ulospäin suuntautunut, rehellinen, oikeudenmukainen ja määrätietoinen. Tuomarin on pystyttävä tarvittaessa myöntämään omat virheensä. Lisäksi hänellä täytyy olla hyvä sääntötuntemus ja hyvä fyysinen kunto.

Mutanen itse pitää omasta fysiikastaan huolta monenlaisilla palloilulajeilla, muun muassa pelaamalla muun muassa Oulun Stora Enson jalkapallon puulaakijoukkueessa. Lisäksi hän hiihtää ja rullaluistelee. Näiden harrastusten ohella Mutanen on apulaisvalmentajana vanhemman poikansa jalkapalloseurassa.

Kotielämän, vuorotyön ja tuomaroinnin yhdistäminen on ollut aika ajoin haastavaa, ja sen onnistumisesta kuuluu suuri kiitos perheelle, työkavereille ja työnantajalle, joiden ansiosta peleihin osallistuminen on ylipäätänsä ollut mahdollista. Mutanen kertoo, että tuomarointi on kuitenkin sen verran palkitsevaa että sen vuoksi jaksaa, vaikka se viekin aikaa ja voimia. Mutanen uskoo, ettei pelaajana olisi ikinä päässyt mukaan MM-tason kisoihin, joissa nyt on tuomaroinut. Erotuomarin eläkeikä on 50 vuotta, eli jatkossa Mutasella on paljon uravuosia edessä jos fysiikka ja motivaatio riittävät. Hänen suuri tulevaisuuden unelmansa on päästä jääpallotuomariksi Olympia-kisoihin, jos ja kun jääpallo hyväksytään joskus olympialajiksi. Päätuomarointi maailmanmestaruus kisojen finaaliottelussa sitä vastoin on ihan tavoitettavissa oleva päämäärä.

Ikimuistoisimmaksi pelikokemukseksi Mutanen sanoo vuoden 2002 Eurooppa cupin Arkangelin peliä, jossa hänelle ja toiselle haukiputaalaiselle kollegalle annettiin venäläinen linjatuomari, joka ei osannut muuta kuin venäjää.

Tuoreimmista kokemuksista Mutanen toteaa hurjimmiksi 2008 MM-kisojen alkusarjan Venäjä-Ruotsi ottelun, jossa Ruotsi väänsi ottelun voiton lopulta itselleen alkupelin 14 tappioluvuista huolimatta. Yhden hauskimpia kommenteista hän sanoo kuulleensa Torniossa, jossa pelin jälkeen noin 11-vuotias poika oli kysynyt häneltä ”Mutane, tarviiko sulle ostaa opaskoira?”

Tuomaroinnin myötä Mutanen kertoo havainneensa konkreettisesti, että urheilupiireissä kunnioitusta ei oteta vaan se on ansaittava. Ja vielä hän kuittaa ”Kun hävinnyt joukkue tulee pelin jälkeen kiittämään, niin silloin tietää että tuomarointi on onnistunut”.

Lopuksi Mutanen toivoo jatkuvuutta jääpalloilun erotuomariuteen ja toivoo että juniorit säilyisivät lajin parissa ja kouluttautuisivat peliuransa jälkeen tuomariksi.   2

Näin kirjoitti toimittaja Tuula Vettainen vuonna 2008 Mika Mutasesta.

Mika Mutanen on ollut puheenjohtajakaudellaan mm. JVek:n 25-vuotisjuhlan projektitiimin vetäjänä. Jääpallon Valioerotuomarikerho ry:lle avattiin uudistetut Internet-sivut Mikan Mutasen toimesta maaliskuussa 2011.

Mika on toiminut JVek:n puheenjohtajana kausilla 2009-2010 sekä 2010-2011.