Jenkkitoimittaja innostui Jääpallosta

Jenkkitoimittaja innostui perinteisestä pohjoiseurooppalaisesta pelistä – ”Jokaisen kiekkofanin pitäisi nähdä”

Michiganissa syntynyt ja kasvanut Kyle Knopp aloitti jääkiekon pelaamisen 3-vuotiaana. Knopp on pelannut, valmentanut tai työskennellyt kaikilla jääkiekon tasoilla – mukaan lukien kolme kautta Ontario Hockey Leaguessa ja kaksi kautta Detroit Red Wingsissä, jossa hän kuului Stanley Cup Championship -joukkueeseen vuonna 2008. Hän toimii Washington Capitalsin ja Detroit Red Wingsin the Hockey Writersille ja on THW:n Morning Skate -uutiskirjeen päätoimittaja.

Voit seurata häntä Twitterissä @THW_Knopp.


Bandy: Toinen jääkiekko?

Helmikuu 2, 2022 by Kyle Knopp (vapaasti käännetty Suomeksi)

Terien ääni, joka jauhaa pelaajien alla jäätä suurilla nopeuksilla, yli 160 km/h laukaukset, kauniit päästä päähän hyökkäykset, lavasta lapaan syötöt ja maalivahtien näyttävät jalkatorjunnat ovat merkittävä osa jääpalloa.

Useimmat ihmiset sanovat tässä kohtaa: “Odota mitä? Tarkoitat siis jääkiekkoa.”

Ei, tarkoitan jääpalloa.

Bandy played at the Asian Winter Games (A.Burgermeister)
Jääpalloa pelattaan Aasian talvikisoissa (A.Burgermeister)

Bandy on uskomattoman taitava ja nopeatempoinen peli

Lajia pelataan erittäin suurissa jäähalleissa pääasiassa Pohjois-Euroopassa ja Venäjällä. Jääpalloa vähän tunteva voi helposti luulla sitä jääkiekoksi. Laji tunnetaan jopa jääkiekona, joillakin syrjäisillä alueilla Suomessa ja Ruotsissa. Jääpalloa on myös kutsuttu Venäläiseksi jääkiekoksi.

Pelin varhaisia versioita pelattiin Venäjän pohjoisilla alueilla. Vaikka jääpallo on erittäin suosittu ulkomailla, monet pohjoisamerikkalaiset urheiluharrastajat jättävät usein huomiotta tai eivät koskaan edes kuule siitä, koska jääkiekkoa pelataan laajemmin.

Jokaisen jääkiekkofanin ja pelaajan tulisi kuitenkin tutustua tähän lajiin vähintään kerran elämässään. Minun tehtävälistani sisältää nyt jääpallon kokeilemisen, katsottuani ammattilaispeliä suorana Ruotsin matkani aikana.

Bandy Players (Anemone Nemorosa)
Jääpallon pelaajat tavoittelevat jääpalloa (Anemone Nemorosa)

Jääpallolla ja jääkiekolla on yhteinen historiallinen syntyperä. Nämä kaksi peliä erosivat kahteen erilliseen lajiin 1800-luvun aikana. Jääkiekko kehittyi Kanadassa ja Jääpallo virallistettiin Englannissa.

1800-luvun lopulla englantilaisen jalkapallon suosio kasvoi nopeasti Britanniassa, ja uusia seuroja muodostettiin joka vuosi. Monet näistä seuroista päättivät aloittaa jääpallon rennon talviurheilun pelaamisen pysyäkseen kunnossa, ja pitääkseen vähän hauskaa. Kun yhä useammat joukkueet alkoivat kilpailla keskenään, yleisten sääntöjen tarve tuli ilmeiseksi.


Koska suurin osa jääpallojoukkueista oli pääasiassa englantilaisia jalkapalloseuroja, englantilaisen jalkapallon säännöt vaikuttivat voimakkaasti virallisiin jääpallon sääntöihin. Kaukalon koko, joka tunnetaan myös nimellä kenttä, vastaa noin 100m jalkapallokentän kokoa – leveyden ollessa noin 50 metriä leveä. Kaukalon ympärillä on lyhennettyjä lautoja, mutta ne ylittävät rajojen ulkopuolisen linjan, joten pallo (he eivät käytä kiekkoa) voi mennä rajojen ulkopuolelle aivan kuten jalkapallossa. Myös jalkapallon tavoin peliaika on 90 minuuttia pitkä, ja se on jaettu 45 minuutin puolikkaisiin.

Bandy Pitch (Suede)
Jääpallokenttä, mittoineen

Koska bandy perustui englantilaisiin jalkapallosääntöihin, asemat ovat samat kuin jalkapallo, jossa yksi maalivahti ja 10 luistelijaa koostuvat puolustajista, keskikenttäpelaajista ja hyökkääjistä. Yleensä penkillä on kolme tai neljä varapelaajaa, jotka toisin kuin jalkapallossa ja vastaavassa kuin jääkiekko, voivat korvata säännöllisesti koko pelin antaakseen aloittaville pelaajille lepoa. 

Kaikki luistelijat käyttävät jääpallomailaa, jotka ovat lyhyempiä kuin jääkiekkomailat sekä mailan korkeudessa (enintään 127 senttimetriä), että lavan pituudessa (enintään 7 senttimetriä).

Bandy, walesilainen sana, joka tarkoittaa “kaarevaa keppiä”, ei salli suoraa lapaa, koska mailat ovat käyriä ja niitä tarjotaan viidessä eri kulmassa, ja pienessä kaaressa.


Pelin varhaisia versioita pelattiin Venäjän pohjoisilla alueilla. Vaikka jääpallo on erittäin suosittu ulkomailla, monet pohjoisamerikkalaiset urheiluharrastajat jättävät lajin usein huomiotta, tai eivät koskaan edes kuule siitä, koska jääkiekkoa pelataan laajemmin.

Yksi suuri ero Pohjois-Amerikan jääkiekkoon on jääpallon painotus nopeuteen eikä fyysisyyteen. taklaukset ja tappelut eivät ole sallittuja, ja molemmat johtavat rangaistusten määräämiseen. Jos pelin fyysisyys on ainoa syy, miksi pidät jääkiekosta, jääpallo ei todennäköisesti ole urheilu sinulle.

Pelaajat voivat ottaa rinta rinnan taistellessaan hallussapidosta tai työntääkseen vastustajan pois pallosta, mutta kaikkea muuta kuin kilpailukontakti vihelletään.

John Tortorellan tyrmistyksi luistelijat eivät myöskään saa pudota jäälle estämään laukauksia. He voivat kuitenkin tehdä jalkapallon kaltaisen puolustajien muurin maalin edessä “vapaan lyönnin” aikana, jossa vastustajille annetaan vapaalyönti, jonkinlaisen rikkomuksen vuoksi.

Bandy Goalie (Arild Vågen)
Maalivahti (Arild Vågen)

“Kulmalyönti” myönnetään, jos puolustaja tai maalivahti ohjaa pallon päätyrajan yli. Tämä on melko samanlainen kuin maahockey, jossa hyökkääjä ampuu pallon kaukalon kulmasta pyöreää rangaistusaluetta ympäröiville joukkuetovereilleen, jotka yleensä ampuvat kertaluonteisen maaliin maalintekomahdollisuudella.

Toinen merkittävä ero jääkiekkoon on se, että maalivahti ei käytä mailaa, vaan hän käyttää kahta jalkapallomaalivahtikäsineen kaltaista tarttumiskäsineitä, jotta palloa ei lyödä maaliin, joka on melko paljon suurempi kuin jääkiekon 180-senttinen maali.

Jääpallomaalivahtien on estettävä laukausten meneminen 3,3m x 2,10m kokoiseen maaliin ja jalkapallon tavoin he ovat vastuussa pallon heittämisestä takaisin peliin, jos he tekevät pelastuksen tai vastustaja hyökkääjä ampuu pallon päätyrajan yli..


Seuraava leike on todella siisti amatöörivideo bandysta, jota pelataan julkisessa ulkokaukalossa. Vaikka et todellakaan voi seurata näytelmää, tämä leike vangitsee jääpallon puhtauden minulle, koska ei ole kuuluttajia, jotka puhuvat tai musiikkia pauhaavat pelin luonnollisesta tunnelmasta.

Luistimiensa äänien katseleminen ja kuuleminen jäällä tässä viehättävässä ulkoympäristössä osoittaa todella tämän puhtauden.

sport.https://8deffcdfff6f1f6802341c0c561cfe84.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html


Jääpallo pelin kasvattaminen

Koko 1900-luvun jääpallon laajeneminen vaikeutui osittain jalkapallokentän kokoisen jääpinnan ylläpitämisen teknologisten vaikeuksien vuoksi ja suurelta osin siksi, että jääkiekko on laajentunut nopeasti Eurooppaan vuosisadan ensimmäisinä vuosikymmeninä.

Lukuisat eurooppalaiset tiimit valmistautuivat Vuoden 1920 jääkiekon olympiaturnaus pelaamalla jääpalloa, vain saapuakseen nähdäkseen, että heidän oli pelattava Kanadan jääkiekkosääntöjen mukaisesti, mitä he eivät olleet koskaan ennen nähneet.

Tämä muutti nopeasti suurimman osan jääpalloilijoista jääkiekkoilijoiksi, ei siksi, että jääkiekko oli välttämättä parempaa kuin jääpallo. Ainoasta syystä, että jääkiekko oli urheilulaji, jota he tarvitsivat kilpaillakseen olympialaisissa. Tämän muutoksen vuoksi jääpallo siirrettiin paljon pienempään pohjoisen alueen kapeaan urheilulajiin. Itse asiassa monien varhaisten eurooppalaisten jääkiekkoilijoiden jääpallovaikutus ja tausta ovat merkittävä syy siihen, miksi jääkiekkoa pelataan Euroopassa suuremmalla jääpinnalla ja se on yleensä vähemmän fyysistä.

Nämä organisaatiot yrittävät kasvattaa Bandyn peliä:

World Bandy
USA Bandy
Canada Bandy

Kansainvälisen jääpalloliiton (FIB) jäsenet vaativat kovasti lajin sisällyttämistä talviolympialaisiin. Asettamalla tämän pelin kansainväliselle näyttämölle se helpottaa uusien nuorten pelaajien, aikuisten pelaajien ja muiden, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan peliin jollain tavalla (erotuomarit, nuorten valmennus jne.), paljon helpommin eteenpäin. Paljon harvemmat lapset pelaisivat jääkiekkoa ilman NHL:n ja Stanley Cupin viehätystä.

Olympialaisten jääpallon kultamitalin unelman luominen voisi auttaa lisäämään tietoisuutta ja mahdollista kiinnostusta osallistua lajiin. Vaikka FIB: llä on 29 jäsenmaata, suurin osa on kuin Yhdysvallat ja Kanada, joilla on hyvin vähän pelaajia mukana pelissä, ja se on edelleen suhteellisen tuntematon useimmille oman maansa ihmisille.

Minulla ei ole yhteyksiä näihin organisaatioihin, mutta koska bandy näyttää niin hauskalta, kannustan kaikkia tutustumaan verkkosivustoihinsa ja tutkimaan tätä eksoottista ja kaunista peliä.

Kyle Knopp


Kyseinen artikkeli herättää jälleen esille ne ajatukset, mitkä mielestäni ovat tulleet viime aikoina enemmän ja enemmän esille. Jääpallo kasvaisi jos tekisimme enemmän töitä lajin levittämiseksi sekä kotimaassa, että ulkomailla.

Kuten kirjoittaja jolla on todella tuntumaa syvälle jääkiekkoon, ja antaa artikkelin suitsutusta lajillemme – tulisi meidän kaikkien kuunnella , ja miettiä miten asiaa tullaan ottamaan paremmin huomioon ja toteutetaan jo kaudeksi 2022-23?

Olemme käpertyneet liian jääpallokeskeiseen ajattelumalliin, ja siksi täytyisi “ruokkia” tällaisia kirjoituksia, ja henkilöitä jotka lisäävät lajin tuntemusta. Näitä henkilöitä kuitenkin arvostetaan omissa “piireissä”, eikä kukaan tunne että heille tullaan tuputtamaan lajia “ulkopuolisena”.

Artikkeli herättää paljon ajatuksia, jos se herättää myös sinussa ajatuksia, voit lähettää niitä meille BandyliigaToimitukseen osoitteella:

pasi.virtanen (at) bandyliiga.fi

Leave a Reply