Tuomas Määttä sopimukseen SKA Neftyanikin kanssa

Suomen maajoukkueen huippupelaaja jatkaa Venäjällä

SKA Neftyanik on julkaissut tänään uutisen jossa se vahvistaa tehneensä sopimuksen suomalaisen jääpalloilija Tuomas Määtän kanssa myös tulevalle kaudelle. Asian on jo uutisoinut esim. YLE svenska & Helsingin sanomat & Ruotsissa BandyPlus.

SKA Neftyanikin sivuilla päävalmentaja Misja Paskin kertoo olevansa todella tyytyväinen Määtän päätökseen solmia sopimus seuran kanssa.

Useat suomalaiset jääpalloihmiset ihmettelevät sopimusta, ja mitä tämä kaikki merkitsee jääpalloväelle, ja sen sidosryhmille?


Mitä uutinen merkitsee Tuomas Määtän maajoukkuepelaamiselle?

BandyliigaToimitus otti yhteyttä jääpalloliiton puheenjohtajaan Antti Parviaiseen, mutta hän taitaa juuri nyt olla hyvin kiireinen median tavoitelessa kommentoimaan tätä siirtoa, ja sen seurauksia.

Helsingin sanomat kertovat omassa jutussaan Suomen jääpalloliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlssonin kertoneen sen, että hän on myös siinä käsityksessä, että Määttä on palannut Venäjälle pelaamaan. Karlsson ei kuitenkaan ole puhunut asiasta suoraan Määtän kanssa eikä tiedä tapauksen taustoja.

Määtän mahdollisuuksista pelata jatkossa maajoukkueessa keskustellaan Karlssonin mukaan elokuussa, kun hallitus pitää seuraavan kokouksensa. Uusi tieto kertoo, että asiasta päätetään jo ensiviikon kokouksessa!

Jatkamme hallituksen jäsenten tavoittelua

Saimme selville, että Tuomas Määtän siirrosta jääpalloliitossa kommentteja antavat vain Puheenjohtaja Parviainen ja Toiminnanjohtaja Karlsson. Jätämme heidät nyt kuitenkin rauhaan, koska myös meidän puhelimet soivat normaalia tiuhempaan, ja tämä uutinen pitää julkaista…


Euroopassa muissa lajeissa suhtauduttu hyvin negatiivisesti Venäjälle siirtymiseen. (meidän esimerkkimme alla jääkiekosta).

Suomen mestari Tapparasta Venäjälle (Amur Habarovsk) sopimuksen teki maalivahti Janis Kalnins. Kuitenkin tätä pelaajasiirtoa ei ole hyväksytty Latvian jääkiekkoliitossa, ja siirto on pistetty jäihin.

Latvian jääkiekkoliiton pitäisi kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntöjen mukaan hyväksyä IIHF:n järjestelmässä Amurin vireille panema pelaajasiirtopyyntö.

– Saimme Kalninsin siirtopyynnön ja hylkäsimme sen välittömästi, Latvian jääkiekkoliiton pääsihteeri Roberts Plajevs on kommentoinut medialle.

Latviassa säädettiin keväällä laki, jonka mukaan latvialaiset urheilijat eivät voi edustaa Latvian maajoukkuetta, mikäli kilpailevat Venäjän tai Valko-Venäjän sarjoissa.

Lain perusteella Latvian jääkiekkoliitto ei voi hyväksyä pelaajien siirtoa Venäjälle.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) sääntöjen mukaan Latvian jääkiekkoliitolla ei ole oikeutta jäädyttää pelaajasiirtoja.

– Ennen siirron hylkäämistä otimme yhteyttä kansainväliseen jääkiekkoliittoon ja silloin siirron hylkäämistä ei siellä vastustettu. Tilanne on meille päivänselvä: emme me voi mitenkään rikkoa Latvian omia lakeja. IIHF toimii omien juridisten lähtökohtien pohjalla ja heidän täytyy nyt tarkastella linjauksiaan, Plajevs selitti.

Legenda Arturs Irbe ottaa kovin sanoin kantaa Kalninksen siirtoon

NHL:ssä 568 ottelua pelannut maalivahtilegenda lausui medialle vihjaillen, että pelaajat saavat Venäjällä voin leipänsä päälle muustakin kuin jääkiekon pelaamisesta.

– Kaikkien Venäjälle sopimuksen tekevien tulisi miettiä, mistä heille todellisuudessa maksetaan. Palkat ovat niin korkeita. Voimme päätellä, että heille maksetaan muustakin kuin jääkiekosta. Siellä maksetaan Venäjän mainostamisesta ja propagandan tehostamisesta, Irbe jyrisi. Valitettavasti uskon, että vaikka asiat Venäjällä olisivat näennäisesti hyvin, kaikki voi kääntyä silmänräpäyksessä päälaelleen. Esimerkkinä Irbe nosti miten kävi Ivan Fedotoville? NHL-sopimuksen Philadelphia Flyersin kanssa tehnyt Fedotov, 25, pidätettiin juuri kun hän oli lähdössä Yhdysvaltoihin. Nuorta maalivahtia syytetään asevelvollisuuden pakoilusta.


Miten sopimukseen tulisi suhtautua?

BandyliigaToimitus ei voi nyt yöllä kuin tuomita tämä sopimus jääpallolle huonoksi, ja toivoa että Tuomas Määttä vielä muuttaisi mieltään Venäjällä pelaamiseen. Kuten uskoimme, Määtän sopimus herätti paljon keskustelua jo ensimmäisten tuntien aikana!! Moraalista, rahasta, työstä, ammatista, oikeasta & väärästä jne käydään keskustelua käytiin, käydään ja tullaan aivan varmasti käymään!

Me emme ymmärrä miten Tuomas Määttä on päätynyt tähän ratkaisuun – haluamme lisätietoa…

Useat henkilöt ovat ottaneet yhteyttä toimitukseen, ja me toteamme suoraan – emme Tuomas Määtän pelaajasopimuksesta tätä enempää tiedä.

Sopimus on teidän lukijoiden palautteissa tyrmätty 100%.


Muistutamme vielä lopuksi, että BandyliigaToimitus tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, kuten olemme asian tuonut esille heti keväästä alkaen!

(Uutinen päivitetty 22.00, päivitetty lisää 23.30)


Uutiseen tulee koko ajan lisätietoa

Jääpalloliiton puheenjohtaja Antti Parviainen kertoo Juha Kanervalle/IS, että hän on keskustellut sekä Tuomas Määtän että tämän isän Esa Määtän kanssa. (Tuorein puhelu Parviaisen ja Tuomas Määtän välillä käytiin maanantaina).

– Meillä on ollut hyvä vuoropuhelu, jonka aikana olen tehnyt liiton kannan heille selväksi. Tuomas ilmoitti hyväksyvänsä meidän ratkaisun, Parviainen sanoo.


Parviaisen mukaan liitolla ei ole mahdollisuuksia estää Määtän pelaamista Venäjän pääsarjassa

Parviaisen mukaan liitolla ei ole mahdollisuuksia estää Määtän pelaamista Venäjän pääsarjassa.

– Kansainväliseen siirtoon tarvitaan liiton lupa, mutta sellainen hänelle on myönnetty yli kaksi vuotta sitten.

Parviainen sanoo ymmärtävänsä Määtän ratkaisun syitä.

– Hänen koko elämänsä on rakennettu jääpalloa varten, Parviainen tietää ja muistuttaa Venäjän olevan ainoa maa, jossa pelaaja voi päästä kunnon ansioihin. Sellaisiin ansioihin, joista voi jäädä jotain säästöön.

Jos tilanne on kuten Puheenjohtaja Parviainen kuvaa, BandyliigaToimitus ei ole ymmärtäjien puolella – raha ei saa olla tällaisessa sotatilassa asian ratkaiseva asia! Pelaajan kehittyminen, tai muu vastaava asia on sitten toinen. Mitä pitempään, ja mitä enemmän tätä aamuista uutista sopimuksesta on pyöritelty toimituksessa – sen pahemman makuiseksi se muuttuu…


Mahdollinen maajoukkuepanna, onko mitään merkitystä?

Tällä hetkellä sanktio on hieman ontuva, koska koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat lamaannuttaneet lajin kansainvälisen kilpailutoiminnan lähes tyystin. (Kirjoitti Juha Kanerva Iltasanomissa).

Mahdollinen “rangaistus” jääpalloliiton toimesta on täysin naurettava, jos se kattaa vain tulevan kauden – sillä kuten edellä jo iltasanomissa Juha Kanerva kirjoitti – kansainvälistä toimintaa ei oikeastaan toistaiseksi ole, onko 2022-23 jää nähnäväksi. Välttämättä Määtällä ei siis edes jää kuin mahdollisia harjoitusmaaottelu edustuksia väliin. Olemme tässä kohtaa kovempien sanktioiden puolella…


Sopimusta ei ymmärretä, ja alla kovinta tekstiä mediassa tänään!

Ulkomaalaispelaajien sopimuksia venäläisseurojen kanssa ei voi selittää millään muulla kuin pohjattomalla ahneudella. Venäjän urheilu on vahvasti sidoksissa Venäjän poliittiseen johtoon, jonka järjestämissä sotatoimissa on tapettu Ukrainassa satoja lapsiakin.

Suomessa tietoa Ukrainan sodasta on ollut saatavissa vapaasti. Tässä valossa on hämmentävää, että nykyisessä tilanteessa Venäjälle lähdetään yhä tienaamaan rahaa.


Palaamme varmasti asiaan – Pidetään kommentoinnit kuitenkin asiallisina! Muuten emme niitä sivuillemme päästä – Tänään jo useampi kommentti on jouduttu “deletoimaan” niiden asiattomien asioiden johdosta – valitettavasti. Edelleen asialliset kommentit pääsevät varmasti sivuillemme.

Comments (1)

  1. Vierailija Lappeenranta

    Täysin käsittämätön ratkaisu, mikä tahansa myönnytys Venäjälle on tuki maan hyökkäykselle Ukrainaan. Surullista ja häpeällistä.

Leave a Reply