Show jatkuu

Kukaan ei enää tiedä mikä on oikea sääntöjen mukainen päätös!

Juuri tulleen tiedon mukaan 30.12.2022 luovutusvoitoksi päättynyt episodi, on muutettu jälleen uuteen uskoon. Ottelu tullaan pelaamaan uudelleen, ja kaikki vanha pyyhitään pois. Ei hyvää päivää, naurismaan aidatkin nauraa tälle komedialle.


Jääpalloliiton hallitus kumosi oman päätöksensä

Suomen Jääpalloliiton hallitus on kokouksessaan 2.1.2023 enemmistöpäätöksellä (äänin 5-1) kumonnut oman perjantain päätöksensä, jossa Bandyliigan ottelu Veiterän ja Kamppareiden määrättiin pelattavaksi.

Kutsuttuna kokoukseen oli myös asianajaja Thomas Huber, jota hallitus kuuli juridisena asiantuntijana.

– Ihmisiä täällä vaan ollaan, ja ihmisille sattuu kiireessä inhimillisiä erheitä. Selvisi että olemme hallituksena toimineet omien kilpailusääntöjemme vastaisesti. Meillä ei ollut juridista osaamista ymmärtämään, että koska liiton kilpailusäännöissä ei ole mainintaa valiokunnan päätöksen valittamisoikeudesta, sellaista ei ole. Eli Kamppareiden liittohallitukselle tekemää oikaisupyyntöä ei olisi saanut ottaa lainkaan käsittelyyn. Tästä syystä kilpailuvaliokunnan tekemä päätös ottelun siirtämisestä jää voimaan, sanoo Suomen Jääpalloliiton puheenjohtaja Antti Parviainen.

Suomen Jääpalloliiton kilpailuvaliokunta oli torstaina päättänyt, että peli siirretään. Taustalla oli Veiterän pyyntö siirtoon joukkueen terveystilanteeseen vedoten – ottelusta olisi varmuudella pois lukuisia aloituskokoonpanon pelaajaa, eikä seuralta löytynyt korvaavia junioripelaajia. Vastustaja Kampparit ei ottelun siirtämiseen suostunut, vedoten tiiviiseen kilpailukalenteriin, joka ei antanut mahdollisuutta siirrolle.

– Muokatessamme kilpailusääntöjä viime vuosina olemme pyrkineet siihen, että valiokunnille annetaan valtuudet itsenäisesti tehdä päätöksiä. Näin ollen hallituksen päätös puuttua kilpailuvaliokunnan tekemään päätökseen oli sääntöjen vastainen. Harmillinen kömmähdys, jota ei tietenkään saisi sattua, mutta ei tässä auta kun kääriä hihat ja jatkaa eteenpäin tästä episodista viisastuneena, sanoo Parviainen.

Veiterän ja Kamppareiden tulee nyt mahdollisimman pian ja yhdessä sopia uudesta pelipäivästä perutulle ottelulle. Mikäli seurat eivät yhteisymmärryksessä löydä kamppailulle uutta pelipäivää sellainen määrätään kilpailuvaliokunnan puolesta.


Jääpalloliiton toiminta ei ole uskottavaa?

BandyliigaToimitus ei jaksa vääntää asiaa enää tämän enempää, koska jokaisella jääpalloa seuraavalla on oma mielipide asiasta. Jokainen tuntee olevansa 100% päättämään mitä pitäisi tehdä säännöistä välittämättä.

Ainoa mitä kommentoimme on, että tapaus osoittaa julkisen mielipiteen vahvemmaksi kuin olemassa olevat Jääpalloliiton säännöt. Lisäksi tämä osoittaa todeksi sen, ettei vieläkään Jääpalloliiton sisällä asioita viedä sääntöjen mukaan, vaan kuppikunnat määräävät, jopa yksittäisillä henkilöillä on liian suuri “valta” sääntöihin, eikä säännöillä ole niin väliä. Jääpalloliiton organisaatossa toimivat kyselevät, onko edes sääntöjä joita noudattaa? Tänään sanotaan näin, ja huomenna noin?

On meillä, ei meillä olekaan, vai tietääkö kukaan?

Nyt kerrotaan ettei säännöissä ole olemassa valitusoikeutta Kilpailuvaliokunnan päätöksestä! Siellä ei myöskään lue, ettei olisi oikeutta valittaa päätöksestä seuraavaan asteeseen, eli Liittohallitukselle?

Oudoksi asian tekee se, että Kilpailuvaliokunnan Puheenjohtaja Markus Saukkonen oli vielä erikseen ohjeistanut tietojemme mukaan Kamppareita oikaisun tekemisessä Liittohallitukselle.

Edelleen uudistamisen tie on oikea – tuoreus, nykyaikaisuus!

Valitettava totuus on, että näin on toiminut myös Jääpallon säännöt viimeisen 15 vuoden aikana. On hienoa, että lajin parista löytyy henkilöitä eri ammattinimikkeillä, mutta kyllä näin pitkällä katsonnalla asioista saattaa myös tulla pitkässä juoksussa valitettavasti taakka kun tiedot ei päivity samalla nopeudella.

Kuvainnollisesti jos asiaa esittää vaikka näin: kun itse olin nuori ja jostakin syystä tuli tappelu, tapeltiin reilusti – kun vastustaja kaatui – ottelu keskeytyi. Kun toinen luovutti, asia jäi siihen – saatettiin jopa paiskata kättä. Nykyään potkitaan maassa makaavaa päähän, riisutaan, ja kuvataan nettiin jotta saadaan oikeen kunnolla nöyryytettyä uhria.

Jääpallossa on maailma muuttunut samaan suuntaan, tosin onneksi ei näin rajusti. Kuitenkin lajin parissa toimiville on tullut selväksi, että sääntö-asioista vastaava on usein tuonut esille kantansa, jossa eletään vielä maailmassa menneessä. Usein myös käytetty sanonta on tullut tutuksi, että se löytyy jo säännöistä. No löytyikö esim tällainen tärkeä oikeusturvan kannalta oleva sääntö?

NO EI LÖYDY!

Sääntöjä on muokattu, mutta miten on mahdollista?

Useita tilanteita on ollut viimeisen 15 vuoden aikana, missä on lopuksi päädytty siihen ettei säännöissä kerrota selkeästi mitä voi, mitä saa, kuka tekee, tai kuka päättää, onko edes sääntöä olemassa? Saako rangaista, vai ei?

BandyliigaToimitus kysyy, miten sääntö-asiat voivat olla näin sekaisin? Jokainen tulkitsee niitä miten haluaa, eikä asiat ole selvää kenellekään – Ketkä kärsii?

Meidän kaikkien täytyy muistaa että leikitkin pohjautuvat pitkälti sääntöihin, kun ne toimivat kaikki on hyvin eikä sääntöjä edes huomaa. Mutta kun se tappelu tulee siskon tai veljen kanssa tulee äiti, sitten onkin uudet säännöt!

Sinänsä hyvä että tämä kaikki purkautui ulos, jotta jääpalloväki pääsee miettimään muutoksia tulevaan – kehittyä!.

Nyt kuitenkin osa toimijoista on menettänyt luottamuksen oikeudenmukaiseen Suomen Jääpalloliittoon.


Leave a Reply