Kisapuiston kaava ja Lappeenrannan uuden jääareenan suunnitelmat jumittavat

Kisapuiston asemakaavan muutos on edennyt tavoitetta hitaammin

Lappeenrannan uutta jääareenaa varten laadittava Kisapuiston asemakaavan muutos on edennyt tavoitetta hitaammin. Alustavaa kaavaluonnosta esiteltiin huhtikuussa, ja kaavaluonnoksen piti tulla nähtäville keväällä tai alkukesästä. Ei tullut.

Myös jääareenan hankesuunnitelma jumittaa. Hankesuunnitelman piti valmistua viime lokakuun loppuun mennessä. Valmis ei ole sekään.


Valtuuston päätös 2020

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2020 lokakuussa, että uusi jäähalli rakennetaan Kisapuistoon. Kisapuiston kannalla oli 38 valtuutettua, keskusta-areenaa kannatti 11 ja 2 äänesti tyhjää.


SaiPa yhtenä jarruna?

Jäähallin hankesuunnitelma ei ole edennyt keväästä, jo tuolloin perusteluiksi kerrottiin keskeneräiset neuvottelut SaiPan kanssa.

SaiPa on aiemmin ilmoittanut, että sen vuokranmaksukyky olisi huomattavasti parempi, jos jääareena rakennettaisiin keskustaan.

Vuonna 2020 SaiPa maksoi jäähallin käytöstä vuokraa 150 000 euroa vuodessa. Kisapuistoon tulevassa uudessa jääareenassa SaiPa ilmoitti voivansa käytöstä maksaa vuokraa 180 000 euroa vuodessa.


Kisapuiston jääpallohallista ei uutisia

Viimeksi on uutisoitu seuraavaa:

Rakennusneuvos Mikko Helasvuo opetus- ja kulttuuriministeriöstä perusteli negatiivista päätöstä kysyttäessä sähköpostitse etelä-saimaalle seuraavasti:

– Hankkeen kustannusarvio ei sisällä kaikkia suunniteltuja toimenpiteitä (huoltorakennus), eikä ole muutoinkaan riittävän uskottava nykyisessä taloudellisessa tilanteessa.

Oma vaikutuksensa oli myös sillä, että rahaa oli jaossa lähes kolme miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna. Halukkaita ottajia on aina enemmän kuin jaettavaa rahaa. Pallopelissä tilannetta voisi kuvata niin, että hakija antoi erotuomarille mahdollisuuden viheltää jäähyn ja pilli soi.

Ministeriö oli huolissaan myös rakennuskustannusten noususta, mikä sen mukaan korostuu, kun kyseessä on teräsrakenteinen halli. Ihme tosin on, jos kaikki avustuslistalle päässeistä 22 muusta kohteesta rakennetaan kokonaan ilman terästä.

Ministeriötä ei tyydyttänyt Kisapuiston pukuhuoneiden esteettömyys, mutta Aviasport muokkasi tilasuunnitelmaa. Sen jälkeen ministeriö olisi kaivannut vielä uutta arviota kasvaneista kustannuksista ja siitä, miten halliyhtiö kattaa ne.


Pelissä on aina myös politiikkaa

Pelissä on aina myös aluepolitiikka ja viimeisenä ministerin puumerkki. Rahanjaon vahvistanee saarijärveläisen tiede- ja kulttuuriministerin Petri Honkosen (kesk.) sydäntä ja äänestäjiä lähellä on ainakin Hippos.

Helsingin Luisteluareena ei ole hakemassa valtion tukea!

Lappeenrannassa seurataan tämän jälkeen mielenkiinnolla sitä, millä statuksella Helsingin luisteluareena oy:n Malmin jääpallohalli joskus listalle pääsee. Sen kustannusarvio oli viimeisimmän arvion mukaan 37 miljoonaa euroa, eikä sekään ainakaan laskemassa, jos rahat rakentamiseen saadaan kasaan.

BandyliigaToimituksen tietojen mukaan Helsingissä ei ole mitään tarkoitusta hakea valtion tukea rakentamiseen, vaikka lappeenrantalaiset näin tuossa jutussaan “vihjailevat”.

Odotamme BandyliigaToimituksessa uutisia myös Helsingin hankkeesta elokuun aikana!


Leave a Reply