Perjantain kiihkeät lopputulokset

HIFK – Botnia 6-5

Bandyliigatoimitus oli paikalla, mutta työtehtävissä. Ottelun seuraaminen oli hiukan hankalaa kun samalla kirjasi kaikki ottelun tapahtumat, joita perjantai-illassa riitti yllin kyllin.

Tulemme viikonlopun aikana katsomaan ottelun vielä tallenteena, jotta voimme Botnia pelaajien pyynnöstä katsoa kunnolla miten sikaa HIFK pelasi.

Näin ottelua seuranneena aamuna ajatukset ovat hieman sekavat, koska keskustelut tuomariston, HIFK-pelaajien, Botnia-pelaajien, ja yleisön kanssa ovat kaikki ristiriitaiset.

Oma näkemys on, että ottelun tärkeys jatkosarjan aloituspisteistä, edellisen ottelun ”kalavelat”, ja Stadin herruus ehkä hieman nostivat tunnelmaa sekä kentällä, että katsomossa.

Tuomaristoa haukkuivat kummankin joukkueen katsojat, pelaajat, ja valmennus. Tuomaristo taas kehui ottelun tunnelmaa, ja mietti olisiko ottelussa ollut jotakin mitä olisi voinut tehdä toisin? Itse keskityin työtehtävään, ja tällä kertaa myös pyrin pitämään tunteet erillään, ja katsomaan ottelua kaikkien edellä mainittujen näkökulmista.

Oma mielipide, siis huomioikaa että tämä on mielipide/näkemys – ei absoluuttinen totuus! Peli oli todella tasainen, ja kuten Botnia kommentoi alempana ottelua, oli HIFK ehkä sen maalin parempi. Tosin kummallakin oli paikkansa tehdä enemmänkin maaleja, mutta tänään lukemat taululla olivat ne mitkä ne lopulta olivat. Aku Ojasella oli mahdollisuus vajaan 2 minuutin pelin jälkeen viedä HIFK johtoon, mutta hän laukoi rankkarin ohitse. Sen jälkeen kuten usein käy vastustaja iskee sen maalin, ja niin teki eilen myös Botnia, 0-1 taululla.

Seuraavat 10 minuuttia olivat täysin HIFK:n hallintaa, ja Botnian koko joukkueen puolustaminen jostakin syystä katosi kokonaan. HIFK käytti tämän hyväkseen ja 12 minuutin kohdalla yleisö pystyi katsomaan taululta 3-1 lukemat, ja pelin perusteella joku ehti jo miettiä pelin olevan ohitse. Botnian valmennus kuitenkin reagoi tilanteeseen, ja otti aikalisän heti HIFK:n viimeisimmän maalin jälkeen.

Olisi mielenkiintoista tietää mitä valmentaja Esa Määttä pelaajille painotti, sillä aikalisän jälkeen kentällä oli aivan eri Botnia – Hyvä niin ottelun kannalta.

Vajaassa 5 minuutissa lukemat olivat muuttuneet 3-3 tasalukemiin, josta Botnian katsomolohko otti täyden ilon irti. Samalla myös HIFK:n erinomainen alku ”rynnistys” muuttui jotenkin enemmän fyysisyyden, ja yksittäisiin tapahtumiin keskittymisiin, kuin alun yhtenäiseen hyökkäys-, ja puolustuspelaamiseen. Tämä on jääpallossa hienoa kun tapahtuu paljon, ja tilanteet voivat muuttua ottelun sisällä useaankin kertaan.

Eilen siis nähtiin monen katsojan mielestä todellinen Stadin derby, vaikka peli ei sinänsä ehkä kummankaan joukkueen parasta peliä tuonut esille. Tunteet, taistelu, ja jäähyt nostivat kuitenkin katsojien ja pelaajien tunteet ottelusta aivan ”tappiin” asti. Tästä tunnelmasta pääsivät myös tuomaristo ”nauttimaan” kun vuorotellen HIFK:n ja Botnian kannattajat huusivat äänihuulensa äärirajoilla tuomareille mielipiteitä miten heidän vihellyksensä olivat sujuneet.

Tuomarit BandyliigaToimituksen mielestä onnistuivat kuitenkin hyvin, muutama ”tasapuolisuus” asia jäi mietityttämään, mutta nekin ehkä menivät aika tasan joukkueiden kesken, joten vaikuttaako tämä oma ”tunteeton” ajattelutapa asiaan? Luultavasti näin on, kun kuunteli eri tahoja ottelun jälkeen.

Palataan takaisin tuohon 3-3 tilanteeseen.

Ensin HIFK iski upean osuman Huberin nostettua pallon kauniisti yli koko Botnian puolustuksen, ja Aku Ojasen rynnätessä linjan ohitse, pallo kauniisti ilmasta haltuun ottaen, maalivahti Peräjärven harhautetaan, ja pallo tyhjään maaliin. Kaunis jääpallon pelikirja suoritus. Botnia ei kuitenkaan lannistunut ja hyökkäsi edelleen aikalisän jälkeen tulleella hyvällä luistelulla kohti HIFK:n maalia.

Seuraavaksi sitten tuli tuo alla Botnian kirjoittama ”Tasoitus tuli HIFK:n fyysisyyden lyödessä yli vähän hölmönä ja kömpelönä rangaistusalueella tapahtuneena selästä taklaamisena” Itse näin tilanteen että puolustaja Niittylä taklasi muuten oikealla voimalla, mutta taklaus osui väärään Botnian pelaajan vartalon-osaan, selkään. Rankkari oli täysin oikeutettu, mutta että fyysisyys olisi mennyt joukkueelta yli on vielä tässä kohtaa ennenaikaisesti kirjoitettu. Rankkari siis tilanteesta, jonka ampuu maaliin varmasti Kaapo Schreck ja lukemat taas tasan, taululla valot näyttävät 4-4 lukemaa. Botnian kirjoituksen puolustukseksi on kyllä mainittava, että Bandyliigaan paluun tehnyt Tuomas Jalkanen otti hölmön jäähyn – noin 2 minuuttia ennen Niittylän jäähyä. Tämä omasta mielestäni oli yksittäisen pelaajan hölmöily, kun koko HIFK:n fyysisyyden ylilyönti.

Tauko muutti HIFK:n pelaamisen, miksi?

HIFK sortui jäähyilyyn joita se keräsi peräti 50 minuuttia toisella jaksolla, tämä taisi olla enemmän kuin yhdessäkään yksittäisessä ottelussa yhteensä koko tähän mennessä käydyn kauden aikana.

Sikailua en nähnyt, mutta kuten Botnian pelaajiille lupasin – katson ottelun vielä uudelleen, keskittyen vain peliin.

Kuten edellä kirjoitan HIFK:n peli ei ollut toisella jaksolla sitä, mitä se oli ensimmäisellä jaksolla. Miksi? Sitä en voi käsittää? Paransiko Botnia? Vaikea sanoa, mielestäni he jatkoivat hyvää luistelua ja joukkue pelaamista, mitä he olivat tehneet jo ensimmäisen jakson aikalisästä alkaen.

Viimeisen 20 minuutin aikana sitten tapahtumia riitti taas oikeen kunnolla. HIFK otti 4 jäähyä, ja teki 2 maalia. Botnia teki yhden maalin, ja vielä aivan ottelun viime hetkillä he saivat tilanteessa 6-5 rankkarin. Yleisö mylvi, pelaajat, ja valmentajat olivat täysin erimieltä tuomiosta – riippuen paidan väristä. Itse en tilannetta nähnyt, mutta vieressäni istunut HIFK:n Joukkueenjohtaja Ari Kukkonen kommentoi sen olleen oikeudenmukainen.

Kaapo Schreck luistelee antamaan rankkaria. Yleisö vielä mylvii tapahtunutta tilannetta. Kaikki hiljenee, Kaapo ampuu, maalissa Pete Pättiniemi torjuu, Kaapo painaa pään alas, HIFK:n pelaajat hakkaavat Pättiniemeä, HIFK kannattajat hurraa, Botnian kannattajat painavat päänsä alas ei ,onko tämä totta? Tämä on sitä todellista kamppailua Stadin herruudesta! Oikeuden mukaista? Ei, mutta pitääkö sen olla? Tämä on tunteita! Iloa, surua, onnellisuutta, pettymystä – kuitenkin irtautumista päivittäisitä rutiineista meille kaikille! Tätä on jääpallo!

Palataan ottelun viimeisiin minuutteihin, Botnia painaa vimmatusti päälle, HIFK taistelee ehkä hiukan alakynnessä. Maaleja ei enää synny – lopputulos siis kuitenkin on se mikä on totuus pelin jälkeen, kirjoitan minä mitä tahansa – lopputulos 6-5

BandyliigaToimituksen Ottelun paras pelaaja (Ojasen 3 maalista huolimatta) on Lauri Kivenjuuri (17v), joka pelasi hienon ottelun HIFK:n hyökkäyksessä, ollen koko ajan vaarallinen. Hän karvasi, puolusti, taisteli, luisteli – tästä kaverista tulemme vielä kuulemaan, ellei hän valitse jääkiekkoa lajikseen. Toivon todella jääpallon kannalta, että valinta olisi kuitenkin Jääpallo! Laurin harjoitellessa, ja pelatessa lisää, on hänessä mielestäni potentiaalia mihin tahansa! Anteeksi tässä kohtaa olen todellakin tunteella mukana…. P.S Palaan otteluun vielä viimeistään maanantaina….

HIFK kommentoi ottelua näin:

Stadi on punainen!

Botnia kommentoi tiukkaa tappiota näin:

Botnian alku HIFK:n vieraana oli hankala. Luistelua ei juurikaan ollut ja HIFK pääsikin helposti murtautumaan toisella minuutilla Botnian rangaistusalueelle. Botnia rikkoi rankkarin arvoisesti, mutta Aku Ojanen löi pilkun ohi. Tämä herätti myös Botnian luistelemaan ja pelaamaan. Botnian avausmaali tuli vajaan kympin kohdalla. Heikki Pesonen teki vahvan nousun maalille ja Jyry Kortelainen löi reboundin sisään. HIFK tasoitti muutama minuutti myöhemmin kulmalyönnistä Richard Laibertin sudittua maalinedusruuhkasta pallon maaliin. Tämän jälkeen Botnia päästi HIFK:n kahdesti maalintekoon melko löysällä pelaamisella ja Botnian valmennus joutui reagoimaan aikalisällä kuin vajaa vartti oli pelattu. Aikalisä tepsi ja Botnia tilkitsi puolustuksensa. Iiro Karppinen pääsi Kortelaisen alustuksesta puttaamaan Botnian peliin mukaan maalin edestä ja melkoisen tyhjänä ammottavaan maaliin. Botnia tasoitti pelin ja kulmamaalit Kaapo Schreckin lyönnillä. Vauhdikkaan alun jälkeen peli jatkui tasaisena, mutta aivan samanlaista maalinteon juhlaa ei avausjakson jälkimmäinen puolisko ollut. Kertaalleen Ojanen pääsi luikahtamaan linjan taakse ja läpiajoon vieden vielä kertaalleen HIFK:n johtoon. Muutoin Botnian puolustus puolusti hyvin avausjakson lopun pitäen keskustan tiiviinä, eikä HIFK päässyt laitojenkaan kautta murtautumaan Botnian alueelle. Aivan viimeiset pari minuuttia avausjaksosta HIFK sai pienen pyörityksen Botnian maalille. Botnian tasoitus tuli HIFK:n fyysisyyden lyödessä yli vähän hölmönä ja kömpelönä rangaistusalueella tapahtuneena selästä taklaamisena. Schreck pääsi pilkulta lyömään illan toisensa ja tauolle mentiin 4-4 tasalukemissa.

Botnia pelasi toisen jakson alusta pitkän pätkän kahden miehen alivoimalla ja oli todella isoissa ongelmissa. HIFK puski päälle ja Botnian pelin avaaminenkin oli tuskaista. Botnian kärsittyä jäähynsä, peli tasoittui taas hieman, mutta kyllähän rehellisyyden nimissä HIFK oli edelleen hallitsevampi osapuoli. Toisen jakson alkupuoliskolla Micke Peräjärvi Botnian maalilla otti useita tärkeitä torjuntoja pitäen Botnian pelissä mukana. Parikymmentä minuuttia loppua HIFK lopulta onnistui. Pyry-Peetri Piiroinen ohjasi ilmasta Botnian puolustuksen keskeltä pallon maaliin. Lisää lunta tupaan tuli vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Ojasen onnistuttua kulmalyönnistä. Botnian kavennus tuli heti perään Kaapo Schrekin noustessa röyhkeästi laidalta pelaten Jyrki Tauschille maalin eteen tekopaikan. Botnia pääsi loppuminuuteilla vuorostaan kahden miehen ylivoimalle HIFK:n jäähyillessä. Botnia sai tasoituspaikan lopussa vielä rangaistuslyönnistä, mutta ei mennyt toistamiseen pilkku sisään. HIFK oli tasaisen avausjakson jälkeen parempi toisella jaksolla ja vei pisteet 6-5 voitolla.

Tappio tarkoittaa sitä, että Botnian maksimisijoitus runkosarjassa on kahdeksas. Seuraava ottelu Oulussa sunnuntaina on hyvin pitkälle taistelua siitä kumpi joukkue, Botnia vai OLS, välttää runkosarjan jumbosijan.

Veiterä – WP 35 2-2

Veiterä kommentoi tasuria seuraavasti (ensimmäinen kerta kun ei Veiterältä tule kunnon raporttia?):

Veiterä – WP 35 päättyy tasatulokseen 2-2.

WP 35:n leirissä ottelua kommentoitiin iloisina:

WP 35 jatkoi huippuvirettään Bandyliigassa, kun se vieraili perjantaina Lappeenrannassa hakemalla arvokkaan vieraspisteen 2-2 (2-1) lukemin. Ottelun kuva oli alusta asti selkeä, Veiterä piti palloa varkautelaisia enemmän, mutta WP 35 puolusti laadukkaasti ja maalivahti Ari-Pekka Aho hoiti loput. Ottelun lisäajalla WP 35:llä oli huippupaikat jopa kääntää peli itselleen.

– Veiterän Joonas Kankkunen torjui ensin Nikon rankin ja vielä sen jälkeen Late oli läpi, mutta pistejako oli varmasti oikeutettu ja tähän ollaan tyytyväisiä. Tänään koko joukkueen puolustuspeli toimi parhaiten tällä kaudella ja tästä on hyvä jatkaa kohti sunnuntaita, päävalmentaja Juha Järveläinen summaili.

WP 35:n maaleista vastasivat Lasse Karppinen ja Niko Nissinen. Sunnuntaina joukkueella on mahdollista varmistella kutospaikkaa, kun hyvän alkukauden pelannut Akilles tulee Kämärille.

– AP pelasi maalilla jälleen huippupelin ja on varmasti tämän sarjan paras maalivahti, kun tähän lisätään Joona Pietikäisen johtama laadukas alaviisikko niin mahdollisuudet on mihin vain. Paikkoja saadaan joka pelissä riittävästi, kun vaan maltetaan puolustaa koko joukkueena, päättää Järveläinen.