Kurinpitolautakunnan päätös ottelusta Akilles-Narukerä

Suomen Jääpalloliiton kurinpitolautakunta on tehnyt päätöksen viime lauantaina pelatusta Bandyliigan välieräottelusta Akilles-Narukerä ja Akilleksen ottelusta tekemän videotutkintapyynnön johdosta.

Kurinpitolautakunnan päätös on että Akilleksen vaatimus ottelun lopputuloksen kumoamisesta ja ottelun uusimisesta hylätään ja lautakunta antaa Narukerän pelaajalle Joona Rajalalle varoituksen.

Kurinpitolautakunnan päätös kokonaisuudessaan on luettavissa osoitteessa:

https://www.finbandy.fi/fi/wp-content/uploads/2023/02/Suomen-Jaapalloliitto-kurinpitopaatos-13_2022_2023.pdf


Rolf Larsson, Akilles

Rolf Larsson antoi vielä omalla facebookpäivityksellä, ja myös viestillä jääpallon Ystäville seuraavan lausunnon:

Alla mun näkemys asioiden kulusta lauantain välieräpelissä. Osa tästä tekstistä on myös mennyt vastineena kurinpitovaliokunnalle koskien punaista korttia. Otan tässä kuitenkin enemmän kantaa tuomaritoimintaan kuin itse punaiseen korttiin.

Aika kauan lajia pelanneena, ja kansainvälisillä kentillä mukana olleena, tällaista tilannetta jossa tuomari nousee päärooliin välierän lisäajalla ei ole koskaan tullut eteen urani aikana. Näin räikeää tuomarivirhettä näin tärkeässä paikassa ei voi hyväksyä. Tuomarin harkintakyvyn pettäminen oli täysin poikkeuksellista. Jokainen kokenut tuomari tietää, että kirjoittamattoman säännön mukaan pudotuspeleissä tuomari ei koskaan ratkaise peliä viimeisillä minuuteilla, tai sekunneilla, ellei tuomio ole 100% oikea ja varma. Väitän, että tällaista tilannetta ei koskaan tapahtuisi Ruotsissa vastaavassa tilanteessa jossa lajia, ja myös tuomareiden toimintaa, arvostetaan ja seurataan valtakunnallisesti.

Herää kysymys, ovatko tuomarit aina koskemattomia jos/kun tapahtuu virhe? Onko tuomareille olemassa rangaistuksia/sanktioita huonosti menneestä pelistä?

Isommassa kuvassa tämä liittyy lajin tuomaritasoon joka on jo monta vuotta ollut huolestuttavalla tasolla. Kunnioituksena pelaajia kohtaan, jotka harjoittelevat 7-8kk ja pelaavat kilpailukauden joka kestää n. 3kk, tulisi tuomarityöskentelyn olla huomattavasti parempaa sekä asenteen vastaanottavaisempaa. Lajin uskottavuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää että tuomarit ovat tehtäviensä vertaisia. Suomalaisen jääpallon ja tuomarityöskentelyn on välttämätöntä ottaa Ruotsista mallia, käydä kouluttautumassa ja oppimassa jotta meidän hieno laji ei surkastu entisestään.

Protestointi tuomarin päätöstä vastaan välieräpelissä on mielestäni, kapteenin ominaisuudessa, täysin oikeutettua tällaisessa tilanteessa, mutta myönnän että kielivalintani olisi voinut olla sivistyneempi.

Lopuksi haluaisin nostaa esille kappaleen liiton tämänpäiväisestä päätöksestä, joka on täysin epäjohdonmukainen.

”Kurinpitolautakunta ei hyväksy Akilleksen näkemystä, että Rajala hankkisi toiminnallaan ottelun ratkaisuhetkillä Narukerälle kohtuutonta etua *epäurheilijamaisella* ja epärehellisellä teolla. Videomateriaalista on selvästi havaittavissa, että Akilleksen pelaajan maila osuu Rajalaa päähän rangaistusalueella. Jääpallosääntöjen kohdan 17.4. mukaan pelaajalle, joka käyttäytyy sopimattomasti, tulee tuomita 10 minuutin jäähy. Osuman korostaminen näyttävällä tavalla tärkeän ottelun ratkaisuhetkillä tasatilanteessa on *epäurheilijamaista* käytöstä ja siten vastoin jääpallosääntöjä.”

Yt,

Rolf Larsson

Akilles Bandy


Välierät jatkukoon… (unohtakaamme menneet…)

Näin ainakin tällä erää päättyy tämä asia paitsi, että Rolf Larssonin punaisesta kortista on vielä kurinpitolautakunnalta päätös antamatta. Se on kuitenkin sääntöjen mukaan selvää, ettei Larsson pelaa huomisessa Välierässä Porissa.

Ehkä kuitenkin odotamme Kurinpidon päätöstä ja lukitaan sen jälkeen tämä kiihkeä Välieräepisodi…


Tsemppiä kumpaisellekkin huomiseen otteluun, eikä unohdeta tsemppejä myöskään tuomaristolta…

Leave a Reply