Narukerä vei Suomen Cupin

Veiterä – Narukerä 1-2

Pahoittelemme uutisen viivästystä, kun tuo päätyö YLEllä vei koko viikonlopun ja Alppihiihdon MM vie vielä omalta osalta alkuviikon päivät.

Veiterä kommentoi tappiota seuraavasti:

Ensin aluksi hieman historiaa: Suomen Cupia on pelattu nykyisessä muodossaan lohkovaiheisena kaudesta 2013–14 alkaen. Kaikkiaan nykymuotoinen Suomen Cup on ratkaistu 10 kertaa. Veiterä on ollut finaalissa kaikkiaan kahdeksan kertaa, vuodesta 2015 alkaen, ja tämä oli kaikkiaan seitsemäs kerta peräkkäin, kun Veiterä kamppaili Cup-maljasta.

Ennen peliä Veiterän kokeneeseen kaartiin kuuluva Emil Segerman pohdiskeli Cup-menestyksen merkitystä Veiterälle ja seuralle tähän tapaan:

Finaalissa tarkkaa peliä

Aivan pelin alku oli tasaista ja tarkkaa peliä. Kumpikaan joukkue ei lähtenyt hyökkäämään riskillä ja Veiterän pelissä erottui hieman uudenlainen hyökkäysasetelma, jossa kärkipelaajan takana oli yksi välihyökkääjä ja kolmen keskikenttäpelaajan ryhmittymä.

Vaikutti siltä, että Tuomas AntikaisenEetu Peuhkurin ja Ere Verhelän pelintekokolmikko toimi tehokkaasti ja toi uudenlaista juonikkuutta Veiterän peliin.

Pelin 9. minuutilla ensimmäinen maali nähtiin Veiterän toisesta kulmalyönnistä, jossa kippari Verhelä pääsi nelospaikalta iskemään kotijoukkueen johtoon. Syötön antoi Matias Lehtonen.

Maalin jälkeen tilanne kenttäpelissä tasoittui ja Kerä pääsi peliin mukaan. Pelin 17. minuutilla porilaiset tasoittivat. Tilannetta edelsi Ville Aaltosen näyttävä kuljetus, jonka päätteeksi pallo päätyi Kristian Paukkosen ulottuville ja tilanne 1–1.

Pelin 23. minuutilla Verhelä otti huitomisjäähyn ja tärkeän pelintekijän puuttuminen näkyi Veiterän pelissä. Kotijoukkue kuitenkin jatkoi hyviä otteita hyökkäyspäässä ja pääsi kokeilemaan kulmatilanteista. Ne eivät tuottaneet tulosta ja tasanumeroissa lähdettiin viettämään taukoa.

Puoliaikahaastattelussa molemmista joukkueista korostettiin pelin tarkkuutta:
– Tiukkaa ja tarkkaa on, aivan kuten ennakoitiin, sanoi Narukerä-luotsi Tuomas Erkkilä.
– Joo, ihan niin kuin Erkkilä sanoi, tarkkaa on. Koitetaan päästä läpi ja sitten maalipaikoille, totesi Antti Vihtonen Veiterän penkkiväestä.

Olosuhteet Kisapuistossa olivat parhaat mahdolliset: aurinkoinen lauantai-iltapäivä tummui illaksi ensimmäisen jakson lopulla ja ainoastaan pieni tuulenvire muistutti talvisista oloista.

Toinen jaksoi räväkästi: ensimmäisestä tilanteesta Veiterä sai kulmurin, mutta ovela kikkakuvio ei aivan napsahtanut lapaan ja tilanne kuivui kokoon.

Toinen puoliaika erottui ensimmäisestä siten, että Narukerä valui hyvin alas tiiviiksi puolustusmuuriksi ja Veiterä hallitsi kenttää pallollisella pelillään: tiivis porilaisryhmittymä – joku sanoisi ”bussi” – tylsistytti Veiterän terävimmät hyökkäyspään tilanteet. Todellisiin vaarapaikkoihin kotijoukkueen hyökkääjät eivät päässeet.

Pelin 69. minuutilla Niklas Valtanen sai osuman jalkoihinsa ja joutui nilkuttamaan pois kentältä. Pori sai pelin 3. kulmurinsa vasta 72. minuutilla ja yleisö piteli jännitystään – Joona Rajalan laukaus blokattiin hyvin. 74. minuutilla sama toistui. Veiterä puolusti hyvin.

Veiterällä oli pelissä yhteensä 18 kulmuria, ne eivät tuottaneet tulosta. Valtasen Niklaskin pääsi takaisin jäälle pienen huilin jälkeen ja kaikki oli siis hyvin.

Rajala ratkaisi

Pelin ratkaisu nähtiin 89. minuutilla: Eero Paavola heitti pitkän, ulottuva Rajala otti pallon haltuun ja iski pienestä kulmasta pallo sisään. Tilanne syntyi nopeasti ja toisen jakson ajan melkoisen työttömänä ollut Veiterä-vahti Joonas Kankkunen, koko joukkue ja noin 350-päinen kotiyleisö yli yllätetty.

Narukerän tiivis puolustuspeli, taitavat yksilöt ja ehkä hieman onnekaskin maalilaukaus toi Kerälle Cup-mestaruuden. Veiterä onnittelee Porin Narukerää, jolle tämä oli ensiesiintyminen Cup-finaalissa, Veiterälle seitsemäs, ja näin ollen ensimmäinen voitettu pytty.

Ottelun päätuomarina toiminut Juha-Matti Kanniainen selvisi – jälleen kerran – finaalipelin paineesta erinomaisesti. Se, nähtiinkö ”Juhis” viimeisen kerran arvo-ottelun päätuomarina, jää nähtäväksi. Myös linjurit Timo Keränen ja varsinkin Jyrki Rekilä pitivät hyvin pintansa ja olivat tilanteen tasalla koko ottelun ajan.