KILPAILUTOIMINTA

III. KILPAILUTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN

15 § KILPAILUT

Liiton virallisia kilpailuja ovat naisten, miesten, tyttöjen ja poikien sarjat. Liittokokous päättää liittohallituksen vuosittain tekemän esityksen pohjalta sarjoista, niiden ottelumääräyksistä, osallistumismaksuista ja sarjajärjestelmistä.

Liiton sarjamuotoisiin kilpailuihin osallistuvia seuroja sitovat liittokokouksen hyväksymät liitteenä olevat taloudelliset määräykset.   

16 § JÄRJESTYS SARJASSA

Joukkueiden järjestys sarjassa määräytyy saavutettujen pisteiden perusteella. Voitosta saa kaksi pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja tappiosta nolla pistettä. 

Tasapisteiden sattuessa joukkueiden keskinäinen paremmuus määräytyy seuraavasti: 

a) kaikkien tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden keskinäisten otteluiden pisteet 

b) keskinäisten otteluiden maaliero eli tehtyjen ja päästettyjen maalien ero 

c) keskinäisten otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä 

d) kaikkien otteluiden maaliero 

e) kaikkien otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä

f) arpa 

17 § SARJASTA LUOPUMISET JA SULKEMINEN SARJASTA

Bandyliigassa ei luovutuksia sallita.

18 § SARJAMÄÄRÄYKSET JA OTTELUSIIRROT

Otteluohjelma

Viralliset ottelut pelataan liiton vahvistamana ajankohtana, liiton vahvistamalla pelipaikalla, sarja- tai turnausmuotoisena.

Sarjajärjestelmät

Bandyliiga

Bandyliigan osanotto vahvistetaan 30.6 mennessä. Liigajoukkueiden pelaajatiedot on toimitettava liiton toimistoon 1.10 mennessä ja samalla liigajoukkueiden ilmoitettava seuran nimenkirjoitusoikeuden omaavan henkilön yhteystiedot

Bandyliiga pelataan yhdeksän (9) joukkueen kaksinkertaisena sarjana ja sen jälkeen pelataan ylempi ja alempi jatkosarja. Kuusi parasta joukkuetta selviää jatko-otteluihin. Sarja aloitetaan 20.11.2020.

Vaihe 1: Runkosarja (kaksinkertainen) 16 ottelua

Vaihe 2: Ylempi jatkosarja (4 runkosarjan parasta), runkosarjassa sijoilla 1-4 

Yksinkertainen minisarja (3 ottelua), runkosarjan maalit, pisteet voimassa. Kaksi parasta saa kaksi kotiottelua

Alempi jatkosarja (5 runkosarjan huonointa), runkosarjassa sijoilla 5-9

Yksinkertainen minisarja (4 ottelua), lähtöpisteet (5. 3p, 6. 2p, 7.1p), runkosarjan kaikki pisteet, maalit nollataan.

Jatkosarjojen pelipäivät: keskiviikko 3.2., perjantai 5.2., lauantai 6.2., sunnuntai 7.2., keskiviikko 10.2., perjantai 12.2., lauantai 13.2. ja sunnuntai 14.2. mahdollinen

Vaihe 3: Puolivälierät (pelataan paras kolmesta) runkosarjassa sijoilla 1-4

  • Ylemmän sarjan 3. – Alemman sarjan 2.
  • Ylemmän sarjan 4. – Alemman sarjan 1.

Vaihe 4: Välierät (pelataan paras viidestä)

Ylemmän sarjan1. – Voittaja ottelusta B

Ylemmän sarjan 2. – Voittaja ottelusta A

Voittajat finaaliin ja häviäjät pronssiotteluun

Varakenttäjärjestelmää ei ole, pois lukien etelä-pohjoinen ottelut.

Paremmuus sarjassa tasapisteissä, noudatetaan edellä olevaa § 16

Joukkueiden järjestys sarjassa määräytyy saavutettujen pisteiden perusteella. Voitosta saa kaksi pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja tappiosta nolla pistettä. 

Mikäli tasapisteet niin ylemmässä kaikki ottelut ja alemmassa alemman sarjan kokonaisuus, kun lähdetään nollista.

Puolivälierät pelataan paras kolmesta – periaatteella. 

Puolivälieräottelut pelataan keskiviikkona 17.2., perjantaina 19.2. ja mahdollinen kolmas ottelu 

sunnuntaina 21.2. Ottelut aloitetaan keskiviikkona Ylemmässä jatkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä, perjantaina pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä ja mahdollinen kolmas ottelu paremmin sijoittuneen kotikentällä sunnuntaina. 

Välierät pelataan paras viidestä – periaatteella. 

Välieräottelut pelataan keskiviikkona 24.2., lauantaina 27.2., keskiviikkona 3.3., perjantaina 5.3. ja mahdollinen viides ottelu sunnuntaina 7.3. Ottelut aloitetaan keskiviikkona Ylemmässä jatkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä, lauantaina pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä, keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, perjantaina huonommin sijoittuneen kotikentällä ja mahdollinen viides ottelu paremmin sijoittuneen kotikentällä sunnuntaina. 

Pronssiottelu pelataan Ylemmässä jatkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä ja mikäli molemmat tulevat Alemmasta jatkosarjasta, niin sen voittajan kotikentällä perjantaina 12.3. Mikäli Narukerä on pronssiottelussa, pelataan se lauantaina 13.3 klo 17:00 (päällekkäisyys jääkiekkoliigan ottelun kanssa)

Bandyliigan finaali pelataan Ylemmässä jatkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä ja mikäli molemmat tulevat Alemmasta jatkosarjasta, niin sen voittajan kotikentällä lauantaina 13.3. Mikäli finaali on Lappeenrannassa, se pelataan perjantaina 12.3 klo 19:00 (päällekkäisyys jääkiekkoliigan ottelun kanssa)

Kilpailuvaliokunta voi esittää ja liittohallitus päättää poikkeavista pelipäivistä (+/- 1) puolivälierien, välierien ja mitaliotteluiden osalta, syyt pitää olla erittäin painavat.

Jos kaksi joukkuetta on pudotuspeleissä samalta paikkakunnalta ja otteluajat menisivät päällekkäin, kilpailuvaliokunta päättää ottelun pelipäivän. 

Mikäli ottelutilanne puolivälierissä, välierissä, finaalissa tai pronssiottelussa on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, ottelua jatketaan 2 x 10 minuutin jatkoajalla, äkkikuolema periaatteella eli ottelu päättyy välittömästi maaliin. Mikäli ottelu on vielä jatkoajan jälkeen tasan, suoritetaan rangaistuslyöntikilpailu ratkaisuun saakka liiton kilpailumääräysten mukaisesti. 

Pelikenttä kunnostetaan ennen jatkoajan alkua, mikäli erotuomaristo ja joukkueet niin päättävät. 

Bandyliigan puolivälierien ja välierien alkamisajat 

Arkipäivinä ottelut alkavat klo 18.30 tai 19.00, lauantaisin ottelut alkavat klo 14.00-18:00 ja sunnuntaisin sekä pyhäpäivisin klo 13.00-17:00. Mikäli matkaa on enemmän kuin 300 km suuntaan, sunnuntai ottelut aloitetaan klo 13:00.

Kilpailuvaliokunta voi antaa luvan edellä mainituista poikkeaville alkamisajoille. 

Finaalin ja pronssiottelun pelipaikka 

Finaalin ja pronssiottelun pelipaikoista tekee kilpailuvaliokunta esityksen liittohallitukselle kuultuaan runkosarjassa paremmin sijoittunutta joukkuetta. Liittohallitus päättää pelipaikoista viimeistään 7.3.

Suomen Cup 

Pelataan turnausmuotoisena tapahtumana, paikkakunnat Oulu ja Lappeenranta. Turnaukset järjestetään seuraavasti:

Oulu 30.10.-1.11.

Lappeenranta 14.-15.11.

Ilmoittautumisen jälkeen päätetään lopullinen lohkojako. Ennakkomaksu 500 euroa 15.7 mennessä. Maksua ei palauteta, jos joukkue peruuttaa osallistumisensa. 

Joukkueet jaetaan lohkoon edellisen kauden Bandyliigan sijoitusten mukaan. 

Lohko A Oulu: Akilles, Kampparit, Narukerä, OLS (1, 4, 5, 8) 

Lohko B: Veiterä, JPS, HIFK, WP 35, Botnia (2, 3 ,6, 7,9)

Turnauspaikkakunnat voivat vaikuttaa joukkueiden sijoittamiseen lohkoissa, tarvittaessa vaihdetaan suunnilleen samoilla sijoituksilla olevien joukkueiden lohkoja.

Peliaika viiden (5) joukkueen lohkossa on 2 x 30 minuuttia, jäähyt 3 ja 6 minuuttia. Ottelut aloitetaan lauantaina.

Neljän joukkueen lohkossa peliaika on 2 x 45 minuuttia, jäähyt 5 ja 10 minuuttia. Ottelut aloitetaan perjantaina.

Turnauksien otteluohjelmat valmiina 15.8

Loppuottelun peliaika on 2 x 45 minuuttia, jäähyt 5 ja 10 minuuttia, ottelu pelataan keskiviikkona 6.1.2021.

Mikäli ottelutilanne finaaliottelussa on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, ottelua jatketaan 2 x 10 minuutin jatkoajalla, äkkikuolema periaatteella eli ottelu päättyy välittömästi maaliin. 

Mikäli ottelu on vielä jatkoajan jälkeen tasan, suoritetaan rangaistuslyöntikilpailu ratkaisuun saakka liiton kilpailumääräysten mukaisesti. 

Rangaistuslyöntikilpailu suoritetaan jääpallosääntöjen § 16 mukaan.

Pelikenttä kunnostetaan ennen jatkoajan alkua, mikäli kenttävaraukset mahdollistavat sen ja ottelun erotuomaristo ja joukkueet niin päättävät. 

Edustusoikeus on kaikilla niillä pelaajilla, joiden rekisteröinti-, kirjaamis- ja lisenssimaksu on maksettu sekä edustustodistukset toimitettu liiton toimistolle. 

Tasapisteiden sattuessa joukkueiden keskinäinen paremmuus määräytyy § 16 mukaan. 

Rangaistuslyöntikilpailu alkusarjassa (3 suorittajaa/joukkue) suoritetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että ottelun varsinainen peliaika päättyy tasatulokseen. 

Sarjataulukkoon merkitään tasatulos ja pistejako, rangaistuslyöntikilpailun tulos huomioidaan vain siinä tapauksessa, että joukkueet päätyvät tasapisteisiin ja lohkon voittajan ja kakkosen sarjasijoitukset on saatava selville. 

Ottelusiirrot

Seuran hakemuksesta liitto voi siirtää joukkueen sarjaottelun, mikäli joukkueen pelaaja on liiton edustustehtävissä. Aikuisten maajoukkueen edustustehtävien takia siirretään vain liiton aikuisten sarjojen otteluita ja juniorimaajoukkueen edustustehtävien johdosta siirretään vain liiton juniorisarjojen otteluita, joihin kyseinen pelaaja ikänsä puolesta kuuluu.

Seuran hakemuksesta liitto voi siirtää joukkueen sarjaottelun myös muusta erityisestä syystä, jolloin ottelusiirtoa hakenut seura vastaa kaikista siirretyn ottelun kuluista. 

Ottelusiirtoa haetaan liitolta kirjallisesti viimeistään 10 päivää ennen vahvistettua ottelupäivää, kuitenkin viimeistään kolmen arkipäivän kuluessa siitä, kun hakija sai tiedon otteluajankohdasta tai seikasta, jonka perusteella siirtoa voidaan hakea. Hakemuksessa on oltava tarkat perustelut ottelun siirrolle ja siihen on liitettävä vastustajaseuran lausunto asiasta tai selvitys siitä, miksi lausuntoa ei ole hankittu.

Seurat voivat hakea yhdessä ottelusiirtoa viimeistään 3 päivää ennen keskinäistä otteluaan. Liitto hyväksyy joukkueiden yhdessä tekemän hakemuksen ottelusiirrosta, mikäli syitä hakemuksen hylkäämiselle ei ole.

Hakemuksesta on maksettava 30 euron kirjaamismaksu, ja sen maksamisesta on liitettävä tosite hakemuksen liitteeksi. 

OT: Ottelun siirron syyksi ei tule hyväksyä esimerkiksi sitä, että samassa kaupungissa toinen suuri yleisötapahtuma samaan aikaan.

Sääolosuhteista johtuva ottelun peruuttaminen

Kun on odotettavissa, että ottelua ei voida pelata sääolosuhteitten takia ohjelman mukaisesti, on järjestävän seuran ilmoitettava tästä liiton toimistolle viimeistään edellisenä päivänä. Tällöin bandyliiga-/nuorisovaliokunta voi määrätä ottelun pelattavaksi toisella kentällä.

Jos pelikelpoista kenttää ei määrättynä ottelupäivänä ole paikkakunnalla, on siitä heti ilmoitettava vierailevalle joukkueelle, kuitenkin viimeistään 1 vrk ennen matkustavan joukkueen lähtöaikaa.

Mikäli ottelu ajankohdan sää on ottelun toteutumisen kannalta vaikeasti ennakoitavissa, on kotijoukkueen annettava ”varoitus” viimeistään 12 tuntia ennen vierailevan joukkueen ilmoittamaa lähtöaikaa. Säätilanteen kehittymistä seurataan ja järjestävä seura ilmoittaa lopullisen päätöksen viimeistään 4 tuntia ennen vierailevan joukkueen lähtöä. Mikäli toisin menetellään, joutuu näitä määräyksiä rikkonut seura korvaamaan matkakustannukset.

Jos pelipaikkakunnalla on pelipäivänä vaikeat sääolosuhteet, voidaan ottelu peruuttaa molempien joukkueiden ja erotuomareiden yhteisellä päätöksellä. Ottelu voidaan myös pelata kolmena tai neljänä saman pituisena jaksona. 

Ottelupaikalla ottelun erotuomareiksi määrätyt ratkaisevat lopullisesti ottelun pelaamisen.

Liitto ei vastaa peruuttamisesta aiheutuneista kuluista ja vahingoista.

19 § PELIKENTÄT JA PAITSIOSÄÄNTÖ

Pelikenttä on suorakaiteen muotoinen, kentän pituus vähintään 100 metriä ja enintään 110 metriä ja leveys vähintään 60 metriä ja enintään 65 metriä.

Liiton luvalla ottelu voidaan pelata pelisäännöissä mainituista mitoista poikkeavalla kentällä.

Kaikissa liiton sarjoissa noudatetaan paitsiosääntöä.

20 § BANDYLIIGA- JA SUOMEN CUP FINAALIN YM OTTELUIDEN TELEVISIOINTI JA KUVAAMINEN

Bandyliigan ja Suomen Cup finaalissa hyväksytty kenttä tulee olla maalattu valkoiseksi. Valon tehokkuus tulee olla vähintään 500 luxia, väri valkoinen ja valaistus sijaita pylväissä, jotka ovat vähintään 12 metrin korkeudessa. Valot pitää suunnata siten, että jäästä tulevia heijastuksia vältetään. TV- ottelussa pyritään käyttämään kaksi kameraa kentän sivussa ja yksi maalivahdin takana.

Ohjeita otteluiden televisioinnista ja kuvaamisesta jääpallohallissa annetaan erikseen. 

21 § VASTUUJOUKKUE

Liitto nimeää kuhunkin turnaukseen vastuujoukkueen. Yksittäisissä otteluissa kotijoukkue toimii vastuujoukkueena.

Vastuujoukkue huolehtii pelivuorojen ja pelikentän varusteiden, eli maalien, laitojen, kulmalippujen, vaihtoaitioiden sekä pelipallojen järjestämisestä.