Hämeenlinnan Pallokerho

Hämeenlinnan Pallokerho

perustava kokous pidettiin 5.12 vuonna 1929, jossa lehtori V.Taivaala piti jääpalloilua koskevan esitelmän. Seuran nimeksi valittiin tuolloin Hämeenlinnan Jääpalloseura, ja toiminta keskittyikin aluksi jääpalloon. Ensimmäinen ottelu pelattiin riihimäkeläisiä vastaan, RiPS voitti ottelun 12-1.

Pian seuraavan vuoden alussa seuran nimi vaihtui Hämeenlinnan Pallokerhoksi eli HPK:ksi, jonka nimisenä seura on toiminut aina tähän päivään saakka. Ensimmäinen ottelu HPK:n nimellä pelattiin Kuivasillan kentällä Hämeenlinnan Lyseon joukkuetta vastaan, ja ottelun voitti Lyseon joukkue 10-7.

Huhtikuussa 1930 päätettiin seuran toimintaa laajentaa siten, että sen ohjelmaan lisättiin myös jalkapallo ja pesäpallo. Vuonna 1935 HPK:n ja sen paikallisen kilpakumppanin Tarmon toiminta yhdistettiin osittain. Yhdistymisen tavoitteena oli että HPK:lle jäisi jääpallo ja pesäpallo, Tarmolle jalkapallo. Yhdistymisen seurauksena sai alkunsa myös Tarmon jääkiekkotoiminta ja helmikuussa 1932 Tarmo pelasi ensimmäisen ottelunsa.

Talvisessa päälajissaan jääpallossa HPK nousi sotien jälkeen vuonna 1946 Suomisarjasta mestaruussarjaan. Samoihin aikoihin seura aloitteli myös jääkiekkotoimintaansa. Vuoden 1947 jääpallon SM-Sarjassa HPK jäi lohkonsa viimeiseksi ja putosi sarjasta.  Kausi jäi lopulta ainoaksi HPK:n jääpallon SM-sarjakaudeksi, ja seura pelasi jääpallohistoriansa seuraavat vuodet alemmilla sarjatasoilla. HPK:n jääpallomenestys oli kuitenkin hyvin heikkoa, mikä johti omalta osaltaan siihen että seura lopetti jääpallotoiminnan 1950-luvun puolivälissä ja talviseksi päälajiksi valikoitui jääkiekko