1.   14.10.1995

  EERO Aho.  (Ponde)

  Ponden kansainvälinen ura alkoi jalkapallossa vuonna 1985. Kansainvälisiä otteluja hänelle kertyi lähes 40 ja uran ehdottomana huippuna oli naisten EM-finaali Norjassa vuonna 1987. Se oli ensimmäinen kerta Suomen historiassa, kun suomalainen erotuomari tuomitsi kansainvälisessä jalkapallossa, jonkin tason, arvokisojen finaaliottelun. Toinen ikimuistoinen tapahtuma osui vuodelle 1991 Kreikassa. Ponde sai kunnian tuomaroida Välimeren Kisojen finaalin, jossa vastakkain olivat ikuiset kiista ja riitakumppanit Kreikka ja Turkki. Ottelu pelattiin ikäluokassa alle 23 vuotiaat ja tunnelma täpötäydessä katsomossa oli sanoin kuvaamaton. Pelin aikana mm. kreikkalaiset katsojat heittelivät kolikoilla yms. turkkilaisia pelaajia.

  Kansallisella tasolla erotuomariura alkoi vuonna 1978 edeten aina vuosi per sarjataso luokkaa. Dinon tavoin Ponden uraan mahtui mm. Suomen Cupin finaaliottelu. Erotuomariura jalkapallossa kesti 143 pääsarjatason ottelua.

  Ponden kolmas ikimuistoinen erotuomaritapahtuma oli Suomen olosuhteissa harvemmin pelattu Sharity Shield ottelu vuonna 1986 Helsingin Olympiastadionilla. Ponde toimi ottelussa rajamiehenä. Ikimuistoiseksi ottelun tekee, että ottelutapahtuman yhteydessä hän pääsi tapaamaan muuatta jalkapallolegendaa, nimittäin itse Peleä.

  Jääpallossa Pondelle tulee ensimmäiseksi mieleen miesten MM kisat v. 1993 Norjassa. Kisat pelattiin Hamarin uudessa sisähallissa ja se oli uutta monellekin erotuomarille. ”Ei tarvitse pitkiä kalsareita” totesi Ponde mennessään halliin. Myös USA:n järjestämät kisat vuonna 1995 ovat jääneet Ponden mieleen, sillä olivathan kisat historian ensimmäiset ison meren takana.

  Kansalliseen uraan Pondelle mahtuu lukematon määrä muistoja. Parhaiksi muistoiksi Ponde toteaa automatkat SM sarjan aikana Rovaniemelle Dinon kanssa. Niistä ei tunnelmaa ikinä puuttunut. Ponde toimi erotuomarivaliokunnassa 1990 luvulla usean vuoden ajan. Hän vastasi koulutuksesta ja toi uusia ideoita erotuomaritoimintaan. Vuoden 1988 jälkeen, kun siirryttiin kolmituomarisysteemiin, voidaan todeta Ponden olleen yksi sen ratkaisevista kehittäjistä ja kouluttajista idean perille viemiseksi. Ponden vankka tieto taitotaso jalkapallon puolelta kolmikko työskentelystä auttoi suuresti monia erotuomareita jääpallon saralla ymmärtämään asiat ja siirtyminen kolmikko työskentelyyn helpottui huomattavasti.